Kortademigheid tijdens je zwangerschap: vragen en antwoorden
- Chantal
- in Zwangerschap
- 0
- 689
- 16/10/2024
Ben je snel buiten adem of heb je een gevoel van benauwdheid nu je zwanger bent? Kortademigheid tijden je zwangerschap is een vervelende zwangerschapskwaal. Hoe kom je eraan en wat kun je ertegen doen. Dit en nog een paar vragen, beantwoorden we voor je in dit artikel.
Misselijkheid, je moe voelen, opgezwollen benen, obstipatie... Het zijn van die zwangerschapskwalen die over het algemeen heel bekend zijn. Maar een klacht waar je niet zo vaak aan denkt, is kortademigheid. Je bent ineens sneller buiten adem als je de trap oploopt of je voelt je wat benauwd als je een stukje wandelt.
Forum
Op ons forum kwamen we de blog tegen van een lezeres bij wie de kortademigheid erger is bij haar tweede zwangerschap dan bij haar eerste.
“Bij de eerste had ik ook wel last van kortademigheid gehad. Maar naar mijn gevoel niet zo vroeg al. Op dit moment ben ik 14+4 zwanger en ik heb al sinds een week op en af een benauwde ademhaling. Sinds gisteren werd het weer een heel stuk erger. Ik heb het gevoel dat ik soms naar adem moet happen en ik ben soms licht in het hoofd, alsof je niet genoeg zuurstof binnenkrijgt. Echt een benauwde ademhaling.
Nu zie ik eruit zoals ik bij eigenlijk bij de eerste met 20 weken uitzag qua buik. Zou het daar ook mee te maken hebben? Heeft iemand tips? Ik ga al vaker naar buiten en probeer ook bezig te zijn, maar neem ook genoeg rust tussendoor.”
>>Praat mee en geef tips op ons forum
Vragen en antwoorden
Hoe kan het dat je last krijgt van kortademigheid tijdens je zwangerschap, kun je het voorkomen, wat kun je ertegen doen als je last hebt? Op deze vragen geven we hieronder antwoord:
Waarom kun je sneller kortademig worden tijdens je zwangerschap?
Kortademigheid tijdens de zwangerschap is heel normaal en heeft verschillende oorzaken, afhankelijk van hoe ver je bent. Hier zijn de meest voorkomende:
1. Hormonale veranderingen
Tijdens de zwangerschap produceert je lichaam meer progesteron. Dit hormoon stimuleert je ademhaling en dat zorgt ervoor dat je meer zuurstof inademt. In de eerste weken kan dit ervoor zorgen dat je je sneller buiten adem voelt, zelfs zonder fysieke inspanning.
2. Een groeiende baarmoeder
Naarmate je baby groeit, neemt je baarmoeder steeds meer ruimte in. Rond het derde trimester kan de groeiende baarmoeder tegen je middenrif duwen, waardoor je longen minder ruimte hebben om volledig uit te zetten. Dit kan ervoor zorgen dat ademhalen lastiger wordt, vooral als je ligt of actief bent.
3. Verhoogde bloedcirculatie
Je lichaam maakt tijdens de zwangerschap meer bloed aan om zowel jou als je baby te voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Dit extra bloed moet door je hart worden gepompt, wat meer werk van je hart vraagt. Soms kan dit zorgen voor kortademigheid, vooral bij inspanning.
4. Stress en vermoeidheid
Zwangerschap is niet alleen fysiek zwaar, maar ook mentaal. Stress en vermoeidheid kunnen ervoor zorgen dat je ondieper ademt, waardoor je het gevoel krijgt dat je minder lucht binnenkrijgt. Het is belangrijk om dit te herkennen, zodat je rustmomenten kunt inplannen.
Kan kortademigheid kwaad?
Gelukkig is kortademigheid meestal onschuldig en hoort het erbij, zeker als je verder geen andere klachten hebt. Het is een natuurlijk gevolg van de veranderingen in je lichaam. Maar, in sommige gevallen kan het een signaal zijn van iets anders. Als je naast kortademigheid ook last krijgt van pijn op de borst, een snelle hartslag, flauwvallen, of als je kortademigheid ineens veel erger wordt, is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige of arts. Dit kan wijzen op problemen zoals bloedarmoede, astma, of in zeldzame gevallen een longembolie.
Kun je kortademigheid voorkomen?
Helemaal voorkomen kun je kortademigheid tijdens je zwangerschap niet, want je lichaam past zich voortdurend aan. Wel zijn er dingen die je kunt doen om het minder erg te maken:
- Beweeg rustig en regelmatig: wandelen of yoga helpen je longcapaciteit te verbeteren en houden je in vorm. Vermijd echter intensieve inspanning waarbij je ernstig buiten adem van kan raken.
- Let op je houding: probeer zo veel mogelijk rechtop te zitten en te staan, zodat je longen de ruimte hebben. Als je ligt, kan het helpen om met een extra kussen je bovenlichaam iets omhoog te houden.
- Ademhalingsoefeningen: door ademhalingsoefeningen te doen, kun je beter dieper en rustiger ademen, vooral als je merkt dat je ademhaling oppervlakkiger wordt door stress of vermoeidheid.
- Zorg voor genoeg rust: neem voldoende rust en zorg voor momenten van ontspanning. Het is belangrijk om je lichaam de kans te geven om op adem te komen, letterlijk en figuurlijk.
Wat kun je doen als je last hebt van kortademigheid?
Als je merkt dat je snel buiten adem raakt, zijn er een paar dingen die je kunt doen om het jezelf makkelijker te maken:
- Rust nemen: soms is het enige wat helpt simpelweg even gaan zitten en rustig ademhalen. Laat je lichaam even bijkomen en forceer niets.
- Diep ademhalen: probeer diep in te ademen vanuit je buik, in plaats van oppervlakkig te ademen vanuit je borst. Dit kan helpen om meer zuurstof binnen te krijgen en je rustiger te voelen.
- Beweeg bewust: sta niet te snel op vanuit een liggende positie, maar kom rustig overeind. Dit kan duizeligheid en kortademigheid voorkomen.
- Vermijd volle maag: probeer niet te grote maaltijden te eten, vooral niet in de avond. Een volle maag kan namelijk extra druk uitoefenen op je middenrif, wat ademhalen lastiger maakt.
Kortademigheid tijdens de zwangerschap is vervelend, maar in de meeste gevallen hoort het erbij. Als je je zorgen maakt, aarzel dan niet om contact op te nemen met je verloskundige of arts.
Heb/had jij veel last van kortademigheid tijdens je zwangerschap?
Lees ook:
Brandend maagzuur tijdens je zwangerschap
Kun je zwanger worden als je ongesteld bent?
Lekker luisteren: de keizersnede
Beeld: Canva
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)