Kramp in je kuiten tijdens je zwangerschap: wat kun je doen?

Kramp in je kuiten tijdens je zwangerschap: wat kun je doen?

Nog zo’n vervelende kwaal tijdens de zwangerschap, kuitkrampen. Heb jij hier ook last van? Deze stekende krampen in je kuit kunnen je de hele nacht wakker houden. Hoe ontstaat kramp in je kuiten? En hoe kom je van deze kuitkrampen af?

Wat zijn kuitkrampen tijdens de zwangerschap?

Kuitkrampen zijn plotselinge samentrekkingen van de spieren in je kuit, die meestal 's nachts optreden. Vooral in het tweede trimester van de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van deze krampen. Deze samentrekkingen van de spieren kunnen je een scherpe pijn geven. Het verschilt per vrouw hoelang een kramp aanhoudt, dit kunnen enkele seconden zijn maar het kan ook enkele minuten aanhouden. De volgende ochtend kan je last hebben van spierpijn.

Wat zijn de oorzaken van kuitkrampen?

Kuitkrampen tijdens de zwangerschap kunnen verschillende oorzaken hebben. Hieronder staan de belangrijkste oorzaken op een rij:

  • Verstoorde doorbloeding: tijdens de zwangerschap heb je een grotere hoeveelheid bloed in je lichaam dan normaal. Daarbij heb je ook een groeiende baarmoeder die druk kan uitoefenen op de bloedvaten in je benen. Dit kan de doorbloeding verstoren en krampen in de kuiten veroorzaken. Door je benen omhoog te leggen, kun je de bloedsomloop verbeteren.
  • Weinig beweging: als je tijdens de zwangerschap weinig beweegt, kunnen je spieren stijf en zwak worden. Dit vermindert de doorbloeding, waardoor afvalstoffen zich kunnen ophopen in de spieren, wat kramp kan veroorzaken.
  • Te weinig vocht: je lichaam heeft tijdens de zwangerschap extra vocht nodig vanwege het verhoogde bloedvolume. Te weinig vocht in je lichaam betekent ook te kort aan mineralen, wat juist belangrijk is voor het functioneren voor je spieren. Een tekort aan vocht kan dus ook krampen veroorzaken.

Hoe voorkom of verminder je kuitkrampen?

Het belangrijkste om kuitkrampen te voorkomen is voldoende drinken. Een goede hydratatie helpt je spieren soepel te blijven en vermindert de kans op kramp. Daarnaast is beweging essentieel voor sterke spieren en een betere bloedcirculatie. Dit hoeft geen intensieve workout te zijn een fijne wandeling, een paar baantjes zwemmen of een ontspannende yoga-sessie kan al genoeg zijn. Zorg er ook voor dat je regelmatig stretcht, zodat je spieren soepel blijven en minder gevoelig zijn voor kramp.

Wat kun je doen als je toch last hebt van kuitkrampen?

Als je toch last hebt van pijnlijke kuitkrampen en er in de nacht constant wakker van wordt, kun je deze tips volgen om de pijn te verlichten:

  • Stretch je been. Strek je been in de lucht en richt je tenen naar je toe. Als het niet lukt om dit alleen te doen, kun je je partner vragen om te helpen. Op deze manier kun je de kramp 'weg stretchen'.
  • Masseer je kuit. Masseer je kuit stevig, in de richting van je voet. Ook hierbij kun je je partner om hulp vragen als je er zelf niet bij kunt.
  • Gebruik warmte. Houd je kuit warm, bijvoorbeeld met een kruik. De warmte ontspant de spier en kan de pijn verzachten.

Heb jij ook last van kramp in je kuit tijdens de zwangerschap?

Lees ook:

Dit zegt menstruatiekramp over pijn die je hebt tijdens de bevalling 
Onrustige benen tijdens je zwangerschap: vragen en antwoorden

Lekker luisteren: podcast over pre-eclampsie

 

Bron: dreambaby
Beeld: canva

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Nog-even!

    Rek en strek je kuiten vóór het slapen. Dat was hier de truc! Dan had ik nergens last van.

  • Redactie

    Goede tip!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50