Kun je je voorbereiden op een zwangerschap? Ja natuurlijk!
- Redactie
- in Sponsored
- 0
- 28463
- 22/01/2018
Denk je jaren na voordat je de stap neemt om te proberen zwanger te worden, of is het je plotseling overkomen? En hoe bereid je je voor op een zwangerschap? Slik je allerlei supplementen, of laat je het op z’n beloop? Het is voor iedereen anders, dus wij zochten uit hoe onze lezers hierover denken.
Mijn man en ik waren samenwonend, afgestudeerd, getrouwd en eind twintig toen onze eerste vrienden kinderen begonnen te krijgen. Al snel kwam er een onbeschrijfelijk gevoel bij mij los. Een gevoel dat recht tegenover logica stond: ik was immers meer dan alles bereid om mijn vrije tijd op te geven om voor iemand anders te willen zorgen. Ik wilde een kindje. Mijn man had iets meer moeite met het idee van een levensveranderende beslissing, maar na een paar maanden was ook hij on board.
Klaar voor de nieuwe stap
Lezeres Elise: “Mijn man had flink wat overtuiging nodig, maar toen ik na een aantal jaar wachten in huilen uitbarstte, omdat mijn kinderwens zo groot was, besloot hij toe te geven.”
Lezeres Talitha wilde, net als wij, ook eerst alles op orde hebben voordat ze aan haar kinderwens toe wilde geven: “Toen ik net samen was met mijn vriend hadden we het er al over dat we kinderen wilden. Maar eerst een huisje en ook moest financieel alles op orde zijn. Toen we een paar jaar samen een huisje én een vast contract hadden, begon het heel erg te kriebelen.”
De eerste 1000 dagen
De eerste 1000 dagen van een mensenleven zijn ontzettend belangrijk voor de gezondheid, ook op latere leeftijd. Deze eerste 1000 dagen worden gerekend vanaf de conceptie en lopen tot aan de tweede verjaardag. Moeders doen er goed aan vóórdat ze zwanger raken, zich al te focussen op een gezonde levensstijl en het slikken van belangrijke vitamines. Ik ontdekte dat Nutricia Kindervoeding Service moeders hierbij kan begeleiden.
Want ook ik was in die eerste periode waarin alles nog nieuw was, regelmatig onzeker over allerlei zaken: at ik wel gezond genoeg? Welke voedingsmiddelen mocht ik als zwangere wel, of juist niet eten? En hoe kan ik me het best voorbereiden op het geven van borstvoeding?
Gelukkig kon de Kindervoeding Service van Nutricia mij hierbij helpen. 24 uur per dag kan je terecht bij voedingskundigen (en ervaringsdeskundigen!) met vragen rondom gezondheid en voeding, ook vóórdat je überhaupt zwanger bent. Via mail, telefoon, Whatsapp of de online chatservice kan je rekenen op een luisterend oor en advies op maat. Een fijne, laagdrempelige manier om je vragen te stellen, vond ik.
Hoe bereid je je voor?
De pil verdween in de prullenbak en ik besloot me in te lezen in dit nieuwe, spannende avontuur. Wat waren de kansen op een zwangerschap? Hoe kon ik een zwangerschap herkennen? En belangrijker nog: hoe kon ik zo gezond mogelijk zwanger worden en daardoor mijn kleintje een goede start meegeven?
Ik rookte niet, bewoog genoeg, at bergen groenten en fruit en besloot zelfs foliumzuur te slikken. Met kerst en oud en nieuw in het vooruitzicht heb ik het netjes bij één mini-glaasje wijn gehouden. Alles om er voor te zorgen dat het aan het kleintje, dat zich misschien wel in mijn baarmoeder genesteld had, niets zou ontbreken. Niet lang daarna, eind januari, had ik een positieve zwangerschapstest.
Lezeres Nicole vertelt: “Nadat we negen jaar samen waren, besloten we voor ons eerste kindje te gaan. Ik stopte twee maanden voordat ik zwanger raakte bewust met roken en ben speciale mama-multivitaminen gaan slikken. Deze bevatten extra foliumzuur en vitamine D, speciaal voor als je zwanger bent.”
Lezeres Gwen wilde haar lichaam eerst de kans geven te ontpillen: “Ik stopte met de pil en heb ruim tien maanden gewacht, voordat we het wilden proberen.”
Gezond zwanger zijn is belangrijk, maar gezond zwanger wórden net zo goed. Heb jij hier rekening mee gehouden?