Kun je zwanger worden als je ongesteld bent?

Kun je zwanger worden als je ongesteld bent?

Het klinkt misschien een beetje vreemd: zwanger worden terwijl je ongesteld bent. Toch is het iets waar veel jonge moeders en vrouwen nieuwsgierig naar zijn. Wat is het precies, hoe werkt het, en wat moet je weten? 

Wat gebeurt er tijdens je menstruatie? 

Je menstruatie is het moment waarop je lichaam het opgebouwde baarmoederslijmvlies afstoot, omdat er geen bevruchting heeft plaatsgevonden. Het lijkt misschien een logische tijd om niet zwanger te worden. Maar de werkelijkheid is net een beetje ingewikkelder. 

Hoe werkt je cyclus? 

De gemiddelde menstruatiecyclus duurt ongeveer 28 dagen, maar dit kan per vrouw variëren. De eerste dag van je menstruatie wordt gezien als dag 1 van je cyclus. De ovulatie, of eisprong, vindt meestal ergens rond dag 14 plaats. Dit is het moment waarop je het meest vruchtbaar bent, omdat er een rijpe eicel vrijkomt die kan worden bevrucht door sperma.
Nu is het zo dat sperma tot wel vijf dagen in je lichaam kan overleven. Stel dat je ongesteld bent en je hebt seks vlak voor je ovulatie, dan kan het sperma nog aanwezig zijn tegen de tijd dat er een eicel vrijkomt. 

Kun je zwanger worden tijdens je menstruatie? 

Het is mogelijk, maar het is niet heel waarschijnlijk. De kans op zwangerschap tijdens je menstruatie is laag, maar niet nul. Vooral als je een korte cyclus hebt (bijvoorbeeld van 21 dagen) of als je cyclus onregelmatig is, is de kans groter dat je vruchtbare dagen dichter bij je menstruatie vallen. 

Kortom, hoewel het niet waarschijnlijk is dat je zwanger wordt tijdens je menstruatie, is het niet volledig uitgesloten. Zorg er dus voor dat je altijd goed voorbereid bent! 

Heb jij weleens gedacht dat je zwanger was tijdens je menstruatie?

 

Lees ook:

Dit gebeurt er in je lichaam tijdens de spannende wachtweken 
Dít staat je te wachten als je stopt met de pil

 

 

Beeld: Canva  

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Lady-Whistledown

    Nee natuurlijk nooit gedacht dat ik zwanger was tijdens de menstruatie. Dat zou wel heel vreemd zijn. Lichaam stoot immers het baarmoederslijmvlies af. Dat gebeurt niet als je zwanger bent.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50