Lekker dan: uit onderzoek blijkt dat een kind ongelukkig maakt
- Karin
- in Moeder
- 1
- 7266
- 21/12/2015
Best heftig: uit recent Duits onderzoek blijkt dat de geboorte van een kind een grotere negatieve impact op je leven heeft dan het overlijden van een dierbare. Waarom willen we dan massaal kinderen?
Ongelukkiger
Maandblad KIJK publiceerde een artikel waarin stond dat twee Duitse onderzoekers ruim tweeduizend mensen volgden van het moment dat ze nog kinderloos waren tot minstens twee jaar na de geboorte van hun eerste kind. En het resultaat: het cijfer dat ze hun leven gaven, was vrij sterk gedaald. Het gelukscijfer was gemiddeld 1,4 punt lager dan vóór de geboorte van het kind. Dat zijn best zorgelijke getallen als je je bedenkt dat dat cijfer na het overlijden van een partner gemiddeld met ‘slechts’ 1 punt daalt.
Waarom toch kinderen?
Waarom willen we dan toch en masse kinderen? Marijn Klok, auteur van het artikel in KIJK, vroeg dit aan bioloog prof. dr. Mark Nelissen en socioloog prof. dr. Ruut Veenhoven. De kinderwens komt voort uit een bepaald soort oerdrang, volgens beide heren. Al denkt de één dat het een oerdrang is naar seks en de ander gelooft in een oerdrang om je voort te planten. Verder spelen ook cultuur, genen, sociale wensen en behoeften een rol. Maar ook sociale druk van vrienden of familie (moeders bijvoorbeeld die gráág oma willen worden). Klok komt (thank God) wel tot de conclusie dat heus niet iedereen ongelukkiger wordt van een kind.
Minder kinderen
Al eerder zijn er onderzoeken gehouden waaruit bleek dat men ongelukkiger wordt van kinderen krijgen. In 2011 bleek dit ook uit promotieonderzoek van Babette Pouwels. Inmiddels is een kwart van de hoogopgeleide vrouwen kinderloos, tegenover 12% van de laagopgeleide vrouwen. Vrouwen krijgen tegenwoordig gemiddeld nog maar 1,7 kinderen - in 1965 was dit nog meer dan 3 kinderen gemiddeld. Maar wie worden er dan nog wél gelukkig van een kind? Volgens socioloog Ruut Veenhoven zijn dat vooral laagopgeleide ouders op een wat hogere leeftijd.
Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like Babybytes op Facebook en volg ons op Twitter!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje