Lena (30) werd met veel moeite zwanger en wil nu heel graag een tweede
- Redactie
- in Overig
- 0
- 1327
- 20/10/2022
Na vijftien maanden was het Lena eindelijk gelukt om zwanger te worden. Nu wil ze heel graag een tweede kindje, maar ze wordt keer op keer teleurgesteld.
“Ik heb PCOS, Polycysteus-Ovariumsyndroom”, vertelt Lena. “Hierdoor ontwikkelen zich in de eierstokken meerdere cystes. De eicellen groeien niet of onregelmatig, waardoor er onregelmatig een eisprong optreedt of zelfs helemaal niet. Daardoor menstrueer je onregelmatig of helemaal niet. Hetzelfde geldt voor de eisprong, waardoor vrouwen met PCOS verminderd vruchtbaar zijn. Een hormoonbehandeling kan dit verhelpen.
Daar kwamen we pas achter na een jaar proberen bij ons eerste kindje. Toen zijn we maar direct bij de gynaecoloog gestart met een hormoonbehandeling. Eerst een reeks Clomid in de vorm van tabletten. De eerste cyclus moest ik één tablet nemen, die deed niets. Bij cyclus twee moest ik twee tabletten nemen. Dat werkte ook niet. Bij cyclus drie nam ik drie tabletten. Dat werkte wel. Er werd zelfs overstimulatie vastgesteld bij mij, waardoor er wel zes eitjes klaar zaten. De gynaecoloog raadde ons af deze cyclus zwanger te worden, omdat een meerling gevaarlijk kan zijn. Dat advies volgden we op, ook al wilden we zo graag een kindje.”
Kijkoperatie
“De gynaecoloog stelde voor om een kijkoperatie te doen, om eens te zien wat er er mis kon zijn in mijn baarmoeder. Ze stelde voor dat ze zou kijken of de doorgang van mijn eierstokken naar de eileiders vrij was en of er endometriose aanwezig was. Ook gingen ze dan mijn eierstokken drillen. Dat kan je lichaam helpen om eventueel zelf een eisprong te maken.
De operatie was geslaagd, maar wat heb ik afgezien de week daarna! Ik had ik serieus pijn ter hoogte van mijn schouders en borstkas, vanwege het gas waarmee ze mijn buik hadden opgeblazen tijdens de operatie. Maar goed, dat was bijzaak. De weg van de eileiders naar de baarmoeder was vrij, de lichte endometriose tussen mijn buikwand en mijn darmen was weggebrand en de eierstokken waren gedrild. Nu konden we verder met de hormoonbehandeling. Deze keer stelde de gynaecoloog voor om direct te beginnen met Puregon hormoonspuiten, omdat de Clomid voor mij niet deed wat het moest doen.”
Pregnyl
“Vanaf toen moest ik elke dag Puregon spuiten en kreeg ik basisecho’s en bloedonderzoeken om te kijken wanneer het eitje groot genoeg zou zijn. Met een eitje van 17 tot 20 mm moest ik Pregnyl laten spuiten en dan actie! Twee weken later bleek ik zwanger te zijn. Negen maanden later werd ons prachtige dochtertje geboren!”
Teleurstelling
“Toen ons dochtertje twee jaar oud was, wilden we wel een tweede kindje. We begonnen met goede moed. Drie maanden lang hebben we het zonder hulp geprobeerd. Daarna gingen we terug naar de gynaecoloog. Die zei al snel dat we maar weer met hormoonspuiten moesten beginnen. De ene teleurstelling na de andere volgde. De gynaecoloog snapte niet goed waarom het deze keer niet direct lukte met de Pregnyl. Ze stelde voor om opnieuw dezelfde kijkoperatie te doen. Ik stemde in. Ondanks al de pijn van de eerste operatie wilde ik weten waarom het nu niet meer zo ‘snel’ lukte.”
Inseminatie
“De operatie was weer geslaagd. Deze keer had ik een minimale vorm van endometriose, minder dan de vorige keer. Voor de rest was alles oké. Mijn moed ging terug omhoog. We gingen er vol voor. Ondertussen zijn er al zes rondes verstreken. We zijn nog steeds niet zwanger. Tijd voor inseminatie. Hopelijk lukt dit. Ons dochtertje heeft inmiddels al haar derde verjaardag gevierd. Bij haar heeft het in totaal vijftien maanden geduurd voor we zwanger waren, inclusief de acht maanden waarin we het op de natuurlijke weg probeerden. Nu duurt het ondertussen al veertien maanden, terwijl ik dacht dat deze keer gemakkelijker ging gaan, omdat we al wisten waar we aan toe waren.
Elke keer die teleurstelling. Ik ben jaloers op de mensen waar het meteen bij lukt. Ik gun het hen, echt waar, maar het doet pijn.”
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)