Lezeressen vertellen: kraamverzorgenden aan het woord

Lezeressen vertellen: kraamverzorgenden aan het woord
  • in Baby
  • 3
  • 1507
  • 10/10/2022

‘Een kraamhulp werkt op de markt.’ Dat las BabyBytes in een aantal reacties van kraamverzorgenden op Facebook. Wat willen de kraamverzorgenden ons nog meer laten weten?

Tessa: “Wij zijn kraamverzorgenden. Wij houden vanuit medisch oogpunt de wc en slaapkamer van de kraamvrouw schoon maar we zijn geen goedkope schoonmakers. De prioriteit ligt bij de gezondheidsZORG voor moeder en kind (aha, zorg, als in: kraamverzorgende). Wij zijn geen kraammiep, kraammuts, kraammama of kraamvrouw. Natuurlijk mogen ouders, oma en opa, broertjes en zusjes ons noemen hoe ze willen. Het is alleen wel prettig als grotere webpagina's het juiste voorbeeld geven.”

Nickey: “Zelf lig ik niet wakker van welke term er gebruikt wordt. Zolang het niet denigrerend bedoeld is. Het verschil is dat er in de zorg nou eenmaal het niveau helpende (niveau 2) en het niveau verzorgende (niveau 3 en 4) bestaat. De term kraamhulp kan wel eens suggereren dat je een soort huishoudelijke hulp en kinderoppas bent en dat is nou net niet de bedoeling. Veel collega's zeggen dat een kraamhulp op de markt staat. Niks mis mee, wel een ander vak. Kraamverzorgende dus. Ook al zijn er geen mannelijke.” 

Regina: “Inmiddels ben ik meer dan twintig jaar kraamverZORGende. Ik ben trots op mijn bijzondere beroep. Ik ZORG, ten eerste voor moeder en baby. Voeding, voorlichting en instructie; alles wat nieuw is voor kersverse ouders, of een 'opfriscursus’. Daarnaast ZORG ik voor de overige gezinsleden en dagelijkse hygiëne in douche en toilet. Ik ZORG voor gezelligheid, rust en regelmaat. Ik ZORG voor een fijne sfeer, al lukt dat niet bij elk gezin. Tsja, wij kraamverzorgenden zijn ook maar gewoon mensen. Ik ZORG. Met liefde en passie voor mijn vak.
Tot een aantal jaar geleden maakte ik me ook nog enorm druk over het woord kraamhulp. Ik heb toch, snotverdikkie, niet 3 jaar lang op het MBO gezeten om als een 'hulpje' neergezet te worden? Wij kraamverzorgenden worden al zo ondergesneeuwd in de zorg. Maar ik heb me erbij neergelegd. Het woord kraamhulp is inmiddels normaal geworden. En ik denk dat de meeste mensen zich er niet eens van bewust zijn dat het voor ons als vakmensen een benaming beneden niveau voelt. Ach, als ik met deze tekst een aantal mensen bewust kan maken dat we toch liever kraamverzorgende genoemd worden ben ik al blij.”

Kraamtante

Jorieke: “Wat boeit mij het nu hoe ze me noemen, als ze maar tevreden zijn. Kraamverzorgende, kraamverzorgster, kraamhulp, zuster, tante of gewoon Jo. Prima toch. Ik snap eigenlijk niet dat er collega’s zijn die hier een probleem van maken...”

Jenine: “Ik hoor kraamhulp, de hulp, kraamverzorgster, zuster. Zelf zeg ik tegen de kinderen dat ik de kraamtante ben voor die week. Ik geniet er van om gewaardeerd te worden en welke naam eraan gekoppeld word ... boeit mij niks.”

Lela-Mae “Ik ben kraamverzorgster en het valt mij op dat de verwachtingen van sommige gezinnen heel hoog liggen. Dat komt door het internet waarop iedereen elkaar gek lijkt te maken en door de moeders van de kraamvrouwen. Vroeger bleef de kraam namelijk 80 uur en deed ze alles! Het komt zeker ook door de kraamverzorgenden onderling, die elkaar vaak online de loef af steken. Een fijne kraamtijd staat of valt met een goede intake met uitleg van de verwachtingen. Vooral ook van wat er niet hoort bij zo'n week. Wees duidelijk en eerlijk en transparant aan de poort. Verwachtingsmanagement is nog wel een dingetje en ik vind dat daar een grote taak ligt bij de organisaties.
Mensen realiseren zich niet dat een kraamverzorgster in deze tijden nogal een luxe is. In geen enkel ander land bestaat er zoiets. Hier in Nederland zijn we verwend. Dat merk ik echt. Onze prioriteit ligt altijd bij moeder en kind. Wij observeren, signaleren en rapporteren. We zijn de ogen en oren van de verloskundige en een grote taak ligt bij het begeleiden van de (borst)voeding en het geven van voorlichting. Daarnaast doen we licht huishoudelijk werk. Dat betekent dat we de wc elke dag even schoonmaken. Nee, niet de tegels poetsen maar de pot reinigen en even de prullenbakjes met de kraamverbanden verschonen. We verschonen één á twee keer in de week het bed van de ouders. Dus niet ook die van andere bewoners. We doen de moeder-en-kind-was. Dus geen achterstallige was van de overige gezinsleden. In principe doen we geen dingen als vaatwassers uitruimen, avondeten maken, naar de winkel, honden uitlaten, kindjes van school halen en peuters verschonen. Dat het er in de praktijk bij de een wel eens van komt en bij de ander niet is lastig uit te leggen. Dat maakt dat er praatjes komen.”

Respect

Shirley: “Ik kan er een boek over schrijven wat ik allemaal heb meegemaakt in tien jaar als kraamverzorgende. Respect voor de kraamverzorgende is de laatste jaren helaas ver te zoeken. Jammer dat dit mooie vak zo weinig gewaardeerd wordt door velen, de leuke gezinnen erbuiten gelaten... Mensen vergeten af en toe dat wij ook een mens zijn en gewoon ons werk komen doen.”

Marijn: “Superhulp klinkt super. Helaas worden we wel eens op een denigrerende manier als hulpje gezien. De beroepsgroep wil daarom serieuzer bekeken worden. De term is trouwens al heel lang kraamverzorgende. De opleiding bestaat ook al meer dan 50 jaar. De meeste mensen bedoelen het helemaal niet vervelend, als ze kraamhulp zeggen en daarom vind ik het zelf geen probleem. Ik begrijp de collega's wel, die daar anders over denken. Dit komt door de groep die je probeert te misbruiken als huishoudelijke hulp en kinderoppas, maar niet serieus nemen waar je echt voor komt.”

Ducke: “Ik heb heel veel mooie bedankjes gehad in de 47 jaar dat ik kraamverzorgende was: groot en klein, maar altijd met liefde en dankbaarheid gegeven. Ik heb nog een knijper met een ooievaar erop van een mevrouw die niks had, maar toch iets wilde geven. Die hangt al 23 jaar op mijn kalenderbord. Ik kan hem niet weg doen.”

Lijst

Nickey: “Als je je bijna overal binnen een uur thuis voelt. Als je met iedereen een praatje kunt maken, zelfs als je de taal niet spreekt. Als je jezelf voor de honderdste keer gekleed onder de douche hebt gezet om een badje te vullen. Als je regelmatig ruzie hebt met moderne gadgets, die je zelf niet in je huis zou nemen. Als je een kies hebt afgebroken bij het eten van het tweehonderdste beschuitje met muisjes. Als je nog zeven dozen Merci in de kast hebt liggen. En af en toe een lekker Rituals pakketje krijgt.
Als je met toestemming in alle kasten komt. Als je overal alles kunt vinden, ook als het niet logisch is ingedeeld. Als je de baby vaak eerder begrijpt, dan de eigen ouders. Als je dat probeert niet te laten merken, maar tactisch aanstuurt op een andere benadering. Als je heel wat meer borsten hebt aangeraakt, dan menig Don Juan. Je daarmee borstontstekingen hebt helpen voorkomen. Als je heel veel weet over borstvoeding en er toch soms een lactatiekundige bij haalt.
Als je honderden ouders hebt gerustgesteld over hikjes, niesjes, boertjes, schele oogjes, kromme beentjes, koude handjes en dubbelgevouwen oortjes.
Als gevraagd wordt of je voor ons werk een cursus moet doen. Als je passie hebt voor mooi werk, maar ook één van de slechtere cao's van Nederland. Als je soms bij nacht en ontij op pad moet. Ook bij code rood. Als je regelmatig op je werk door de kinderen dokter, zuster, babydokter, tante of oma genoemd wordt. Als, nog steeds, te veel gezinnen je proberen te degraderen naar huishoudelijk hulp. Of kinderoppas. Als je met liefde op kinderen past, als ouders even willen slapen.
Als je niet meer weet welke dag van de week het is. Als je een band hebt gevoeld, met heel veel leuke gezinnen. Als je bij sommigen een keertje teruggevraagd wordt. Of twee keer. Als je baby's altijd leuk vindt. Ook als ze poepen, huilen of spugen. Of altijd gaan plassen, als je net even die vinger of dat doekje weg hebt gehaald.
Als je een groot deel van deze lijst kan afstrepen en er zelf nog een paar weet, dan ben je al een paar jaartjes kraamverzorgende.”

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • Shrimp

    Ik snap de reacties heel goed. Maar als een kraamverzorgster als eerst “ de officiële taken van een kraamverzorgster “ met mij deelt dan weet ik inmiddels hoe laat het is, dan bel ik voor een ander. Eentje met echte liefde voor het vak, die het geweldig vindt om deze bijzondere week mee te maken en even mee te leven in een gezin en haar best doen deze week ook speciaal te laten zijn. Zo zou ik het doen. Mama ontzorgen en haar lekker in de watten leggen. Lijkt me geweldig werk. Ik heb gelukkig maar 2 “ slechtere” gehad. Eentje bleef maar een dag. Aardige dame maar heb s avonds zelf m’n beval was in de machine kunnen stoppen 🤦‍♀️ lijkt me niet de bedoeling. En kraamverzorgende die zich druk maken om titels … get over yourself. Je helpt dus je bent een hulp. Een hulp zijn voor iemand is fijn toch? En huishoudelijke hulpen zijn ook gewoon mensen die over het algemeen hun best doen en met waardigheid mogen worden behandeld. Dat dus

  • Mimi11

    Goed gezegd

  • Nog-even!

    Helemaal eens!!!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50