Lezeressen vertellen: ‘Mijn kind een dubbele achternaam geven? Uhm...’

Lezeressen vertellen: ‘Mijn kind een dubbele achternaam geven? Uhm...’

Sinds 1 januari kun je je kind zowel jouw achternaam als die van je partner. Maar of iedereen zo enthousiast is over het geven van een dubbele achternaam? Wij gingen het BabyBytes-forum op om te zien wat onze lezeressen ervan vinden.

Het is niet verplicht, maar het is een mogelijkheid: een dubbele achternaam. Sinds 1 kun je zowel de achternaam van vader als moeder doorgeven, in welke volgorde ouders zelf willen. Je kleine krijgt dan een dubbele achternaam. De achternaam wordt zonder koppelstreepje geschreven. Maar of er veel gebruik van wordt gemaakt? Dit vinden onze lezeressen:

Geen dubbele achternaam

“Wij doen het niet. We zijn getrouwd, hebben elk onze eigen achternaam gehouden. Kinderen hebben vaders achternaam. Werkt prima voor ons, ik hecht niet heel erg veel waarde aan de achternaam en dan is dit wat makkelijker.

Ik vind het wel fijn dat de optie er bestaat. Er zijn genoeg gezinnen voor wie dit wél past en van waarde is. Die kunnen daar nu voor kiezen. Terwijl de gezinnen voor wie het niet hoeft, er niet toe gedwongen worden. Lijkt mij alleen maar goed dus.”

“Wij zouden nooit voor een dubbele achternaam kiezen. Overigens niet uit principiële redenen maar uit veiligheidsoogpunt. De achternaam van mijn man is heel zeldzaam in Nederland. En ik werk in een beroep met een veiligheidsrisico. Wij zijn als gezin simpelweg te traceerbaar met een naamcombinatie. Dus ik werk onder mijn eigen naam en de kinderen heten naar mijn man.”

“Nee hoor. Geen haar op m'n hoofd die daar aan denkt. Ik draag de naam van mijn man (met trots ik hoor bij hem- daar heb ik voor gekozen door met hem te trouwen). En de kids dezelfde naam als wij. Mooi juist toch, lekker traditioneel maar zo eenvoudig en goed. Wij starten onze eigen ‘familie’ met allemaal dezelfde naam. Mijn meisjesnaam heb ik er bij mezelf wel achteraan trouwens- die hoort bij mij. Maar die gebruik ik alleen met hele officiële dingen.”

Wel een dubbele achternaam

“Ik wil dit sowieso voor onze kids en mijn partner is het er 100 procent mee eens. Erg blij dat hij feministisch ingesteld is. Ik vind het persoonlijk heel bizar dat dit eerder nog niet kon en ik vind het eerder ouderwets en zelfs onderdanig om alleen de mannennaam door te geven nu we als vrouw eindelijk de optie hebben dat ook te doen. There, I said it. Sorry, wil niemand voor het hoofd stoten, maar ik zou ook nóóit mijn naam inruilen voor die van mijn man, haha.”

“Als het goed voelt, zou ik het zeker doen! Je kids wennen er snel genoeg aan. En ik denk dat het straks heel normaal is, als steeds meer mensen dit doen.”

“Ik zie er zeker een meerwaarde in om dubbele achternaam te gebruiken, het toont een verbondenheid met beide families aan. Als alles zou blijven zoals het altijd was, zaten we allemaal nog aan de haard!”

Heb jij voor een dubbele achternaam voor je kind gekozen?

Lees ook:

Een nieuwe (achter)naam erbij? Het kan!
Praat mee op het BabyBytes-forum: wel/niet dubbele achternaam?

Beeld: Canva

Lekker luisteren: alles over stortbevallingen

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


  • Mama-Manda

    Ik vraag me echt af hoe dit gaat met de kinderen van deze kinderen met een dubbele achternaam. Hoe gaat die naam opgebouwd worden? 4 namen? Een van de namen van elke ouder, maar welke kies je dan?

    Allemaal veel te ingewikkeld. Ik ben t met Sakina eens.

    Laat die keuze aan t kind over. Tussen de 18 en 21 kan je toch de naamkeuze van je ouders herzien. Dus dan kunnen ze zelf met een “volwassen” mindset erover nadenken en keuze maken.

  • Koffieverkeerd

    Voorbeeld van Rijksoverheid, wanneer twee mensen met beiden een dubbele achternaam trouwen hebben ze deze 10 opties:

    De Vries Willems
    +
    Groen van der Laan
    Opties eigen naam behouden of die van partner overnemen:
    - De Vries Willems
    - Groen van der Laan
    Opties namen combineren:
    - De Vries van der Laan
    - De Vries Groen
    - Willems Groen
    - Willems van der Laan
    - Groen de Vries
    - Groen Willems
    - van der Laan de Vries
    - van der Laan Willems

  • Tissie

    Mijn oudste zoon wilde het heel graag, al voordat de optie bestond overigens. Hij was oprecht ontdaan dat het echt niet kon. Dus toen de mogelijkheid kwam heb ik hem de keuze gegeven en hij draagt nu zowel de naam van zijn vader als die van mij En trots dat hij is

    Mijn jongste had dus niets meer te willen en zit nu ook met een dubbele naam opgescheept

  • Lady-Whistledown

    Makkelijk artikel. Men pakt een vraag van het forum, zet de reacties hier neer et voila!

    On topic: nee (maar kon toen ook nog niet). We gaan het ook niet met terugwerkende kracht doen. Vinden mijn zoons ook niet nodig en ik vind mijn eigen meisjesachternaam niet echt mooi om eerlijk te zijn.

    Reden om het niet te doen om je eigen meisjesnaam te behouden is natuurlijk onzin. Je behoudt in alle gevallen je meisjesnaam. Kijk maar eens op je ID-kaart, paspoort e.d. Gek hoe sommigen toch denken dat je je meisjesnaam kwijt raakt bij een huwelijk / GP met gebruik naam partner.

  • Sakina-

    Ik vind het zo'n flauwekul. Onnodig ingewikkeld ook. Als de vader in beeld is, hoort hij de eer te hebben vind ik. Is het er eentje die met de noorderzon vertrokken is en totaal niks doet voor de kinderen, dan is het een ander verhaal.

    De moeder is al heel speciaal. De band tussen moeder en kind is iets wat met niets te vergelijken is. De vader mag ook wat, zeker als hij enorm hard werkt om zijn gezin te voorzien in hun behoeften, en een leuke papa is;)

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50