Lezeressen vertellen: 'Zwemlessen? Dít is de leeftijd waarop mijn kind begon’
- Chantal
- in Lifestyle
- 1
- 1227
- 22/07/2023
‘Op welke leeftijd kun je nu het beste met zwemles beginnen?’ was een vraag van een BabyBytes lezeres op het forum. Kun je nu het beste vroeg beginnen of misschien wat later? Er kwamen talloze reacties binnen!
Persoonlijk vond ik de zwemlessen een van de minst leuke onderdelen van het opvoeden. Het ging dan ook allemaal niet van het leien dakje. Vooral de oudste had er moeite mee. Hij begon toen hij vier jaar was, maar de verwijtende blikken die we op video hebben staan tijdens de eerste zwemlessen zeiden meer dan genoeg. Hij vond het een verschrikking en het duurde dan ook eeuwen, vele bemoedigende woorden en huilbuien voordat hij door mocht naar het tweede badje.
Drama
De blik in zijn ogen op het moment dat aan de kinderen een stencil werd uitgedeeld dat ze mochten afzwemmen en hij daarbij werd overgeslagen, staat in mijn geheugen gegrift. Het heeft bijna twee jaar geduurd voordat hij voor zijn A-diploma mocht en halverwege zijn B-diploma hebben we hem van de zwemlessen afgehaald. Wat een drama!
Schoolzwemles
Totdat hij in groep 6 zat en de schoolzwemlessen begon. De meeste kinderen hadden al hun A- en B-diploma en hij dus alleen maar een A. Ondertussen was hij uitgegroeid tot een ware waterrat en wilde hij per se voordat het schoolzwemmen begon zijn B halen. We hadden het geluk dat onze oppas in het weekend ook zwemlerares was. Zij regelde dat hij ‘even’ zijn B-diploma mocht halen. Hij moest even wat voorzwemmen voor haar leidinggevende. Die gaf een go en een paar dagen erna mocht hij in zijn eentje zijn zwemkunsten laten zien. En hop: binnen een week had hij zijn B-diploma gehaald. Dus als je het mij op dat moment vroeg wanneer je het beste je kind met zwemles kon laten beginnen, dan had ik gezegd: als ze zes zijn. Hebben ze veel meer kracht en ook wat meer lef. Ben je zo door al die diploma's heen.
Lezeressen over zwemles
Maar bij de tweede ging het veel soepeler. Die had binnen nog geen anderhalf jaar haar A en B. Gelukkig maar want we waren helemaal klaar met die zwemlessen. Het moge duidelijk zijn dat het dus per kind verschilt. Dat blijkt ook uit de reacties op Facebook van onze lezeressen:
Susanne: “Begonnen met 7 jaar. Nu 3 maanden bezig en zit in het laatste badje. Ik denk hoe later je begint hoe meer gefocust en kracht ze hebben!”
Moniek: “Hier met 4 jaar en 4 maanden gestart en had in 1 jaar en 3 maanden. ABC ging super. Dochter ga ik hetzelfde doen. Zal er wel iets langer over doen. Maar hoe eerder beginnen des te veiliger in het zwembad met vrij zwemmen.”
Paula: “Ligt ook aan het kind denk ik, wanneer ze eraan toe zijn. Mijn zoontje was op z’n 4/5 jaar nog heel angstig in het water, vond het zwembad en zwemmen heel leuk maar dan gewoon in het peuterbadje of als iemand hem vasthield. Met 5,5 jaar sloeg dat opeens om, werd ‘ie een enorme waterrat! Sinds zijn zesde zit hij op zwemles en hij vindt het fantastisch en pikt het daardoor ook sneller op.”
Daniëlle: “Toen ze 3 maanden oud waren, babyzwemmen en nu zijn ze 8 en 5. Echte waterratten. De oudste heeft inmiddels zijn zwemdiploma's en de jongste is nog lekker bezig om zijn diploma's te halen.”
Rolinka: “Elk kind is anders, maar wij houden zo rond 5,5 aan. Dan is de spannende periode basisschool met alle veranderingen voorbij, hebben ze iets meer focus dan 4-jarigen en hebben ze ook meer spierkracht. Prima om te gaan baby/peuter/kleuter zwemmen als voorbereiding op de zwemlessen, maar zonder die ervaring is 6 een prima leeftijd om te starten.”
Kim: “Mijn dochter is met 5,5 begonnen, maar meer omdat ik gewacht heb met inschrijven tot de coronaregels echt voorbij waren. De meeste kinderen in haar groepje zijn 4 of 5. Maar elk kind is anders, er zijn ook kinderen die er echt nog niet klaar voor zijn. Volg je gevoel, kijk naar je kind.”
Hoe oud was jouw kind toen het met zwemles begon?
Lees ook:
Overlevingszwemmen: wat is het precies?
Waarom de kleur van de zwemkleding van je kind ontzettend belangrijk is
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje