Lief kraambezoek: houd je aan deze regels! DANK!
- Redactie
- in Baby
- 0
- 55038
- 25/10/2021
Je nageboorte wordt nog in een vuilniszak gegooid (of in de blender, als je daar into bent…) als het eerste bezoek al voor de deur van de kraamkamer staat te trappelen om je nieuwe aanwinst te bewonderen.
Dat is natuurlijk ontzettend gezellig en bovendien ben je zo super trots dat je niet kan wachten om je prachtige kleintje aan iedereen te laten zien, maar kraambezoek kan wel heel intens zijn. Daarom een aantal tips voor als je zelf bij een pas bevallen vriendin op visite gaat:
Kom op tijd!
De kraamvrouw in kwestie leeft waarschijnlijk bij een strak voed-verschoon-controle-dutje- en weer door regime. Ze heeft het kraambezoek met militaire precisie gepland, dus houd. je. aan. haar. tijd! Ga ruim van tevoren weg, maar wacht desnoods even in de auto als je veel te vroeg bent. Het is namelijk vrij vervelend als de kraamverzorgende nog de hechtingen aan het controleren is en de deurbel gaat…
Gezond
Kom in goede gezondheid. Een pageboren baby is gevoelig voor elke griep, verkoudheid of ander virus dat jij het huis in sleept. Houd hier dus rekening mee als je op kraamvisite gaat. Ook al blijf je een eind uit de buurt van de baby en ook al is je verkoudheid op z’n retour, als nieuwe moeder schiet je goed in de stress als er iemand met bacillen binnen wandelt. Heb je een koortslip? Blijf dan liever helemaal maar weg. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor de baby!
Houd je kinderen in toom
Ga je op kraambezoek en neem je je kinderen mee? Prima. Als ze daar oud genoeg voor zijn: maak dan duidelijke afspraken. Spreek af dat ze rustig zijn en dat ze voorzichtig zijn met de baby (of er gewoon helemaal maar vanaf blijven). Zorg bovendien dat ze niet teveel rommel maken en ruim alles wat ze doen netjes op. Geef je kind geen beschuit met muisjes (want: chaos!) of zorg dat je na afloop even een stofzuiger pakt om de bende zelf weer op te ruimen.
Blijf niet hangen
Ik heb wel eens gehoord van een vriendin dat haar leidinggevende op kraambezoek kwam, dat die ruim drie uur bleef zitten en toen ze - uit beleefdheid - vroeg of ze mee wilde eten, accepteerde en bleef hangen. Doe. Dit. Dus. Niet. Als je op kraambezoek komt, ga je binnen het uur weer weg. Je blijft niet hangen voor een tweede kop koffie en al helemaal niet voor het avondeten! Hoe gezellig het ook is: het kost de kraamvrouw ongetwijfeld heel veel energie. Bovendien is ze drukdrukdruk met voeden, verzorgen, knuffelen en op adem komen van de bevalling. Dus kom langs, knuffel de baby (als dat oké is), drink een kop koffie, laat een cadeautje achter en ga er met gierende banden weer vandoor!
Contact met baby
Het klinkt misschien heel logisch, maar niet iedereen begrijpt dit: pak de baby niet zomaar uit de box of uit het wiegje. Vraag eerst aan de kraamvrouw of je hem of haar vast mag houden. Misschien heeft de baby net gedronken of slaapt ‘ie ein-de-lijk. Mag je knuffelen? Zorg er dan voor dat je je handen goed gewassen hebt! Oh en even voor de duidelijkheid: stop geen vingers in de mond van de baby. Nooit!
Adviezen?
Huilt de baby veel of zie je de kraamvrouw stuntelen met het verschonen of vasthouden of voeden? Probeer je ongevraagde advies - hoe goedbedoeld ook - in te slikken. Er is namelijk niets zo irritant als horen dat je het als nieuwbakken moeder niet goed doet in de ogen van een ander of om je te moeten verantwoorden voor bepaalde keuzes die je maakt. Geef als kraamvisite dus pas een tip als daar concreet om wordt gevraagd.
En ben je nu onzeker geworden door bovenstaande lijst? Niet doen! Ieder bezoek en iedere kraamvrouw is anders. Probeer een beetje aan te voelen wat gewenst is en gedraag je daarnaar. Houd in ieder geval in gedachten dat de kraamweek een overweldigende periode in het leven van de nieuwbakken ouders is en dat een pasgeboren baby kwetsbaar is. Dat wetende komt het vast allemaal goed!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)