Maak er een potje van!
- Redactie
- in Sponsored
- 4
- 17013
- 03/08/2018
BabyBytes-vlogger/-blogger Desi Burnet werd door Olvarit uitgenodigd om samen met topkok Caspar Bürgi een eigen potje te maken voor je kleine én om met eigen ogen te zien hoe puur en gezond de ingrediënten van een potje zijn.
Mijlpaal
Wat een mijlpaal toen onze boys “mochten” starten met hun eerste hapje. Ik, als kersverse moeder had lekkere potjes uitgezocht en was klaar voor dit nieuwe avontuur. Hysterisch vond ik het dan ook om dat gezicht te zien na dat eerste hapje!
Onze oudste zoon, Jenoah, vond het na een paar keer proeven super lekker, vooral de fruithapjes gingen er goed in! Maar steeds vaker hoorde en las ik dat potjes helemaal niet zo gezond zouden zijn, dat ze vol met overige ingrediënten en conserveermiddelen zouden zitten. Dus ik “moest” Jenoah maar verse groente & fruit geven.
Lees ook:
Met welk eerste hapje begin ik?
Gezonde voeding
Omdat ik mezelf meer ging verdiepen in gezonde voeding en het roer om ging, deed ik dit ook voor Jenoah. Verse groente en fruit it was! Alle combinaties (net zoals in de potjes) maakte ik en deed ik in de vriezer. Super handig en ik voelde me een top moeke! “Kijk mij eens even shinen in de keuken, verse hapjes maken voor mijn kind”, dacht ik dan. Goodbye potjes! En dus kocht ik weinig tot geen potjes meer.
Loedermoeder-ish
Toen Jesiah, onze tweede zoon, klaar was voor zijn eerste hapjes begon ik ook met verse groente en fruit, maar heel soms ging er toch wel eens potje doorheen, het maakte hem niet uit. Jesiah vond alles prima. Maar dit voelde toch altijd een beetje “gemakzuchtig” en “loedermoeder-ish”.
Olvarit Oogstfeest
Ik vond het dan ook tof dat ik was uitgenodigd door Olvarit voor het Olvarit Oogstfeest in Walshoutem (België), om eens een kijkje in de keuken te krijgen. De lange rit was ik bij aankomst al snel vergeten. Wat een toffe locatie! Ik waande mij echt even op vakantie. Het zonnetje scheen (volop), mooie groene omgeving en een warm ontvangst. De dag begon met een heerlijke lunch van chef-kok Caspar Bürgi in Hostellerie Aulnenhof. Heerlijke broodjes met pesto, een doperwtensoep en een speciale humus. Speciaal? Ja! Deze gerechten waren namelijk gemaakt op basis van een Olvarit potje. Hoe cool?!
Na de lunch vertrokken we met auto’s en een busje naar het veld om met eigen ogen te zien waar de Olvarit doperwten vandaan komen. Wat een prachtige omgeving!
Hier gaf de boer ons alle informatie en het verhaal achter de doperwt. Omdat babyvoeding aan specifieke richtlijnen moet voldoen, word je niet zomaar boer voor Olvarit. Alle groente en fruit worden dan ook op speciale velden gekweekt en deze velden worden zorgvuldig uitgekozen. Zo mogen de velden bijvoorbeeld niet te dicht bij de snelwegen in de buurt liggen, maar ook niet te ver bij de fabriek vandaan, zodat de producten snel verwerkt kunnen worden (binnen twee uur na het oogsten, zodat de vitamines worden behouden).
Conserveermiddelen
Er ging een wereld voor me open. Potjes babyvoeding zitten helemaal niet vol met overige ingrediënten en conserveermiddelen, maar bestaan uit echt alleen (in dit geval) doperwten en een klein beetje water. Na de oogst gaan de peulen naar de fabriek. Hier worden ze gecontroleerd, gewassen en worden de doperwten gestoomd. Zo houden de doperwten hun smaak en vitamines.
Dan hoor ik je denken, hoe blijven de potjes dan zo lang houdbaar? Dit komt omdat de potjes verhit worden (denk aan wecken). Ook vertelde de boer dat hij 30% van zijn stroom verkrijgt door het recyclen van restafval van de peulen en dat het verkregen water naar een natuurreservaat gaat! Zodat bij droogte het reservaat de boer op zijn beurt ook weer kan voorzien van water. Goed geregeld toch? Als je meer wilt weten over het productieproces, kan je ook eens kijken op deze pagina!
Maak er een potje van
Toen was het tijd om zelf te gaan plukken! Ik hou hier zo van; met de jongens vind ik het ook altijd leuk om naar zelfplukdagen te gaan. Bij terugkomst op de boerderij mochten we er letterlijk een potje van maken onder begeleiding van Caspar. In groepjes gingen we aan de slag met de diverse producten. Ons eigen groentepotje met doperwten (natuurlijk), aardappelen en kip. Jammie! Je kunt echt alle kanten op met potjes babyvoeding. Gebruik het als basis en mix and match de potjes.
Schuldgevoel
Dus mocht je weer raar aangekeken worden op een verjaardag, opmerkingen of ongevraagd advies naar je hoofd krijgen, omdat jij je kindje een potje geeft in plaats van een zelfgemaakt hapje, gooi dan deze blog even onder hun neus of vertel ze het verhaal van Olvarit. Je hoeft je niet meer schuldig te voelen!
=> Bekijk ook de vlog van Desi!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (4) Stuur een bedankje