Mag je burrata eten als je zwanger bent?
- Redactie
- in Zwangerschap
- 1
- 436
- 6 dagen
Tijdens de zwangerschap zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden, zoals rauwe vis, rauw vlees, en sommige soorten kaas. Maar welke kazen mag je wel of juist niet eten tijdens de zwangerschap?
Listeria bacterie
Niet alle kazen zijn veilig tijdens de zwangerschap, omdat sommige kaassoorten de listeria bacterie kunnen bevatten. Deze bacterie kan schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Listeria komt vooral voor in rauwe producten, wat ook de reden is dat deze kazen niet aanbevolen worden tijdens de zwangerschap. Lees hier meer over de listeria bacterie.
Rauwmelkse kaas
Kazen die gemaakt zijn van rauwe melk kunnen listeria bevatten, omdat de melk niet is gepasteuriseerd. Dit kun je dus niet veilig eten. Deze kazen herken je vaak aan de vermelding 'gemaakt van rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking. Rauwmelkse kazen zijn meestal zachte kazen, zoals brie, camembert, gorgonzola en roquefort. Deze kazen kun je wel eten als ze in warme gerechten worden verwerkt, omdat de listeria bacterie dan niet overleeft. Dit gebeurt wanneer de kaas wordt verhit tot boven de 85°C.
Gepasteuriseerde kaas
Gepasteuriseerde kazen kun je gerust eten tijdens de zwangerschap. Pasteurisatie is een proces waarbij schadelijke bacteriën, zoals de listeria bacterie, worden gedood. Gepasteuriseerde kazen herken je aan het label ‘gepasteuriseerd’. Voorbeelden zijn belegen kaas, smeerkaas, parmezaanse kaas en hüttenkäse. Sommige zachte kazen in de supermarkt zijn ook gepasteuriseerd, dus check altijd het etiket.
Verschillende soorten kaas
Hieronder een overzicht van welke kazen wel en niet aanbevolen worden tijdens de zwangerschap:
- Harde kazen: harde kazen zoals Hollandse belegen kaas, oude kaas, jonge kaas, emmentaler, cheddar, pecorino, manchego en parmezaanse kaas zijn veilig om te eten tijdens de zwangerschap. De zuurtegraad in deze kazen voorkomt dat de listeria bacterie kan groeien.
- Zachte kazen: zachte kazen zoals brie, camembert, roombrie, mont charentals, chaumes, kemhem, munster, taleggio, artavaggio, boursault en explorateur zijn vaak gepasteuriseerd, en dus veilig voor zwangere vrouwen. Deze zachte kazen kunnen bij de kaasboer soms wel ongepasteuriseerd zijn. Vraag dus altijd even na of ze gepasteuriseerd zijn.
- Blauwschimmelkazen: blauwschimmelkazen zoals gorgonzola, roquefort, cabrales, larzac, blue stilton, bleu d’Auvergne, fourme d’Ambert, danablue, magor en blue de gex mogen gegeten worden als ze gepasteuriseerd zijn. Sommige blauwschimmelkazen zijn echter ongepasteuriseerd, dus check altijd het etiket.
- Burrata en mozzarella: beide kazen kunnen zowel gepasteuriseerd als ongepasteuriseerd in de supermarkt liggen. Kijk altijd goed op de verpakking of er ‘gepasteuriseerd’ op staat.
- Geitenkaas: geitenkaas is vaak gepasteuriseerd en dus veilig om te eten tijdens de zwangerschap.
- Kaasfondue: kaasfondue kan zowel met gepasteuriseerde als ongepasteuriseerde kazen worden gegeten. Het verhitten van de kaas in de fondue doodt de listeria bacterie.
Kan jij je favoriete kaas nog eten tijdens de zwangerschap?
Lees ook:
Wat mag je als zwangere vrouw niet eten en waarom?
Zwanger en sushi: wat mag wel en niet?
Bron: mamaplaats
Beeld: canva
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje