Mama biecht op: 'Hij vindt het litteken van de keizersnede maar lelijk...’

Mama biecht op:
  • in Moeder
  • 7
  • 397
  • 1 dag

Na een keizersnede kun je een behoorlijk litteken overhouden. De een heeft er eentje vlak boven het schaamhaar, de ander van schaamhaar tot navel. Niet heel fraai, maar als het litteken je partner afschrikt kun je je daar behoorlijk onzeker over voelen. ‘Ik vind mijn litteken ook niet mooi, maar dat hoeft hij nog niet eens te benadrukken'.

“Mijn eerste kwam vanwege een stuitligging via een geplande keizersnede ter wereld. Van tevoren was ik wel een beetje bang voor het litteken dat ik eraan zou overhouden. Mijn huid heeft namelijk de neiging om littekens extra lelijk te maken. Zo heb ik ooit een niet al te grote moedervlekwrat laten weghalen, maar het litteken dat ik eraan overhield was nog groter dan de moedervlek zelf. Dus nu met een keizersnede vreesde ik het ergste.”

Keizersnede leren

“Terwijl ik een ruggenprik kreeg in de OK werd uitgelegd wie al de mensen in de ruimte waren. Zo was er een arts aanwezig die binnenkort naar een of ander regenwoud zou emigreren om de bevolking daar te helpen. Zij moest leren hoe het er aan toeging bij een keizersnede. Ik hoorde de arts uitleggen hoe de incisie moest worden gedaan en vervolgens ging ze aan de slag bij mij.”

Wond

“Achteraf gezien baal ik er wel van, want de snede die ze heeft gemaakt is langer dan gemiddeld. De wond genas echter goed en het litteken dat ik eraan over heb gehouden viel me op zich wel mee. Het was niet groter dan de snede en het kreeg ook niet een donkere kleur zoals na het verwijderen van de moedervlek. Ik vond het zelf dus wel meevallen. Niet mooi, maar er is wel iets héél moois uitgekomen.”

Eng litteken

“Maar mijn partner denkt daar dus blijkbaar heel anders over. Een paar keer heeft ‘ie al gezegd dat het wel een héél erg groot litteken is. En dan ook zo benadrukken. Ook heeft hij een paar keer dat hij het niet mooi vindt. Laatst zei hij zelfs dat hij het vroeger maar een eng litteken vond.”

Onzeker

“Je snapt vast wel dat ik door deze opmerkingen me behoorlijk onzeker voel, en dat terwijl ik er best mag zijn, al zeg ik zelf. Ik weet ook helemaal niet zo goed hoe ik moet reageren als hij dat zegt. Aan de ene kant snap ik het ook wel een beetje. Ik vind mijn litteken ook niet mooi, maar dat hoeft hij nog niet eens te benadrukken. Maar aan de andere kant denk ik: ‘Ja hallo! Ik heb wel een kind gedragen en die is er ook gezond ter wereld gekomen, dat is toch een wonder! Waarom kun je er niet iets moois van maken!”

Zit me dwars

“In plaats van dat ik dat zeg, houd ik steeds mijn mond. Niet slim natuurlijk, want ik erger me eigenlijk rot als hij er een opmerking over maakt. Dat doet hij overigens niet meer zo vaak, maar het zit me eigenlijk wel heel erg dwars. Misschien moet ik er de volgende keer wel over beginnen, als hij er weer iets over zegt.

Ik ben benieuwd hoe dat bij anderen is die een keizersnede hebben gehad. Wat vinden jullie partners van het litteken?

Ook iets op te biechten?

Wil jij graag je hart luchten over bijvoorbeeld je zwangerschap, je gezin, familie of relatie? Gebruik dit formulier om jouw verhaal (anoniem) naar de redactie te mailen.

Lees ook:

Mama biecht op: 'Na mijn zwangerschap werd ik verliefd op een nieuwe collega'
Dít zijn de voor- en nadelen van een keizersnede op langer termijn

Beeld: AI, Midjourney

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


  • Koffieverkeerd

    Hij kan er op zich weinig aan doen als hij het een naar gezicht vindt. Hij kan er wel iets aan doen hoe hij dat naar jou toe ventileert. Zeker aangeven wat dat met jou doet! Waarom zou je dat voor je houden, je partner is de gene tegen wie je alles zou moeten kunnen zeggen én hij is de gene die jou niet zou moeten willen kwetsen.
    Als het voor hem echt puur cosmetisch is, dan is het jammer maar helaas. Een lichaam verandert nu eenmaal, en jij zal over een tijdje ook niet gaan zeggen dat zijn haaruitval, grijze haren of verdwijnende kont wel heel erg zijn. Maar het hoeft niet eens aan schoonheid te liggen. Want het beeld dat die artsen jou helemaal open gelegd hebben, dat staart je wel echt aan zeg maar. Een bevalling kan voor een man machteloos voelen, en er zijn ook mannen die moeite met seks hebben nadat ze de vagina van hun vrouw hebben gezien met een babyhoofdje er in bijvoorbeeld. Of mannen die borsten anders bekijken nadat ze hun kind ermee gevoed zien worden. Het kan zomaar op dat spoor zitten. En dat gevoel zal minder worden met de tijd, en ook het litteken wordt minder zichtbaar. Misschien dat hij het daarom ook niet meer zo zegt nu. Maar ook dan is het belangrijk dat hij weet hoe jij je er bij voelt. Dus sowieso aankaarten.

  • Sakina-

    Mijn man was er met alle bevallingen bij. En hij zag en ziet vaak hoe ik borstvoeding geef. Ik heb die problemen niet, hij snapt dat het iets natuurlijks is. Een kwestie van een man hebben met een verstand. De man in dit verhaal is me er eentje.. echt zo'n type die in shock raakt als hij zich realiseert dat vrouwen ook poepen en dat er dan geen glitters uitkomen. Echt een gebrek aan realiteitszin.

  • Koffieverkeerd

    Het gaat niet om snappen of rationeel zijn bij zo’n gevoel. Uiteraard weet je dit allemaal. Maar ik vond zelf mijn borsten als voeding voor de baby en als onderdeel van seks ook ingewikkeld. En ik heb een zus met een litteken van een keizersnede, wat voor haar een heel nare ervaring was, en zij vindt dat een hele nare herinnering. Gevoel is niet altijd logisch weg te redeneren.

    Ik wil niet zeggen dat de man in kwestie hier geen hork is vanwege z’n uitspraken. En ik wil ook niet zeggen dat hij niet oppervlakkig is of wat dan ook. Maar er kan een andere kant aan zitten, mensen zijn nu eenmaal veelzijdige wezens

  • Sakina-

    Dat is geen man, maar een pannenkoek. Hij moet juist meer liefde en respect voor haar voelen, na alles wat ze gedaan heeft. Schrikken van een litteken van een keizersnede? Wat een mietje

  • Chudo

    Wat flauw van hem zeg.

    Ik zou volgende keer zeggen van ik heb een baby gedragen waardoor ik een lelijk litteken heb, wat is jouw excuus voor die lelijke hasses van je?😁

  • Sharon

    Ik zou het er eerder ophouden dat zijn karakter lelijker is

  • Shrimp

    🤭dat zijn altijd van die dingen die je bedenkt maar beter niet kan zeggen 😂

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50