Een vader kan niet 'oppassen' op eigen kind!
- Redactie
- in Lifestyle
- 18
- 34199
- 02/01/2017
De Amerikaanse vader Matthew wil een duidelijk statement maken: voor vaders wordt veel te vaak het woord ‘oppassen’ of ‘babysitten’ gebruikt als ze (thuis) bij de kinderen zijn. En dat vindt-ie maar niks. Dit schreef hij op de blog Fatherly.com.
‘Laatst kwam er een video in mijn Facebook-nieuwsfeed terecht die een lachje ontlokte. Een man had namelijk wielen bevestigd aan zijn babys bumbo-stoel, en bond de stoel aan de achterkant van een elektrisch bestuurbare vrachtwagen vast. De vader bestuurde de vrachtwagen, die de baby in de stoel voortsleepte, en de baby lachte hysterisch. Dit leverde een leuk YouTube-filmpje op. Mijn enige probleem (naast de voor de hand liggende bezorgdheid over de veiligheid) was de titel van de video - ‘Wat er gebeurt als papa oppast’.
Google ‘What happens when daddy babysits’ en je zult allerlei humoristische video's en beelden zien van ‘gekke, domme papa’s’ die alleen met de kinderen worden gelaten. Van een baby die bier drinkt tot kinderen die met Ducttape aan de muur zijn vastgeplakt, etcetera.
Oké, deze zijn bedoeld om grappig te zijn. Ik begrijp het. Maar ze spelen in op een ongelukkig stereotype van de hedendaagse vader. Afgezien van de implicatie dat vaders te incompetent zijn om alleen gelaten te worden met de kinderen, is het grootste probleem met al deze ‘What happens when dad babysits’-grappen dat papa niet de oppas/babysitter is.
Papa’s, als jullie dit lezen, let op: je kunt nooit ‘oppassen’ op je eigen kinderen. Het zijn jouw kinderen. Je kunt ze opvoeden. Je kunt ze grootbrengen. Je kunt ze verzorgen. Maar je kunt niet op ze passen. Een oppas is per definitie iemand die ‘oppast’ als de primaire verzorgers/ouders er niet zijn. Zowel de vader als de moeder is de primaire verzorger. Om de vader te degraderen naar oppas, terwijl hij een gelijkwaardige partner en ouder is, plaats je hem op hetzelfde niveau als het 16-jarige buurmeisje die voor 5 euro per uur een aantal uurtjes langskomt. Het suggereert dat de verantwoordelijkheid van de vader voor zijn kinderen er alleen is als de moeder er niet is.
Dit gebeurt niet alleen in YouTube-video's en op Facebook-memes. Je hoort het ook in alledaagse gesprekken. Als mijn vrouw een avondje uit is, wordt er gevraagd: ‘Past je man op de kinderen?’ Ze glimlacht dan en zegt: ‘Ja, hij is thuis met de kinderen’, want ze is beleefd. Maar in haar hoofd wil ze zeggen: ‘Nee, hij past niet op. Hij is hun vader.’
Wat vind jij van Matthews statement? Helemaal waar of vind je dat-ie zich druk maakt om niks?
Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (18) Stuur een bedankje