Meconium: de eerste ontlasting van je pasgeboren baby
- Redactie
- in Baby
- 0
- 601
- 15/06/2024
De eerste ontlasting van je baby gebeurt al 24 uur na de bevalling. Maar hoe kan dit eigenlijk als de baby nog niks gedronken heeft? En wat gebeurt er als deze eerste ontlasting in het vruchtwater komt?
Wat is meconium?
Meconium betekent eigenlijk de eerste stoelgang en ontlasting van de baby. Deze eerste stoelgang van de baby gebeurt binnen 24 uur na de bevalling. Meconium ziet er groen-zwartachtig uit en heeft een slijmerige structuur. Verder heeft deze eerste ontlasting nog geen geur.
Waar bestaat meconium uit?
Hoe kan het eigenlijk dat een pasgeboren baby al ontlasting heeft? Die hebben toch nog niks gedronken? Dit komt omdat je baby in de buik soms een beetje vruchtwater binnenkrijgt. Dit is positief want het vruchtwater zorgt ervoor dat de spijsvertering al opgang komt en ontwikkeld is als de baby geboren is. Het grootste gedeelte van het vruchtwater plast de baby uit, maar een deel blijft samen met huidcellen en lanugohaar in de darmen zitten. Dit komt er na de geboorte uit als meconium.
Wat te doen met meconiumluiers?
Meconium heeft een andere structuur dan normale ontlasting. Het is erg plakkerig en moeilijker schoon te maken. Het zou dus kunnen dat meconium op de kleertjes van de baby of jou blijft plakken als je een luier verschonen niet helemaal onder de knie hebt. Babydoekjes zijn perfect om bij de hand te hebben voor de eerste meconiumluiers. Zorg er in ieder geval voor dat je luiers hebt die goed aansluiten om de billetjes van de baby. Dit voorkomt het lekken van meconium.
Wanneer raadpleeg je een dokter?
Normaal gesproken is meconium onschadelijk en heel normaal. Toch zijn er wel twee punten waar je op moet letten bij de eerste ontlasting van de baby:
- Raadpleeg de dokter als er na de eerste 24 uur nog geen ontlasting is vrijgekomen. Er zou een verstopping in de darmen kunnen zitten wat de stoelgang blokkeert.
- Raadpleeg de dokter als er een rode kleur in de ontlasting van de baby zit. Dit zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat de baby bloed heeft ingeslikt tijdens de bevalling of je tepels bloeden bij het geven van borstvoeding.
Meconium in het vruchtwater
Het kan gebeuren dat je baby al ontlasting heeft vrijgelaten in de buik van de moeder tijdens de bevalling. Dan komt er meconium in het vruchtwater en dat is gevaarlijk voor de baby. Als de baby het vruchtwater inademt kan dit leiden tot de aandoening Meconium Aspiratie Syndroom (MAS) en kan dit in de longen komen. Verloskundigen letten bij een bevalling goed op of dit het geval is.
Wanneer krijgt de baby een normale stoelgang?
Meconium kan nog een paar dagen in het lichaam van de baby zitten. Het duurt even voordat dit helemaal verdwenen is. Als de ontlasting niet meer zwart is maar groen of geel kleurt, is de meconium uit het lichaam. Bij borstvoeding wordt de ontlasting mosterdgeel en bij flesvoeding wordt de ontlasting donkergeel.
Wist jij al wat meconium was?
Lees ook:
Darmklachten tijdens de zwangerschap? Dít kun je eraan doen!
Hoe krijg je poep uit babykleding?
Bron: pampers.nl
Beeld: pexles
Nieuw bij BabyBytes: de bevallingsverhalenpodcast
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)