Meer dan helft kinderen met diagnose astma heeft geen astma
- Redactie
- in Kinderen
- 1
- 3323
- 29/02/2016
Heeft jouw kind de diagnose astma gekregen, maar twijfel je hieraan? Let dan goed op. Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht onder 656 kinderen tussen de zes en achttien jaar oud, blijkt namelijk dat zeker 53% van de kinderen met de diagnose astma in werkelijkheid helemaal geen astma heeft.
Uit vorige onderzoeken bleek al dat er een overdiagnosis bestond bij astma bij kinderen, maar het precieze aantal foutief gestelde diagnoses was nog niet bekend. De foutieve diagnose ontstaat meestal doordat artsen te snel conclusies trekken bij kinderen met symptomen als piepende ademhaling, ademproblemen en hoesten.
‘Overdiagnosis kwam voor bij meer dan de helft van de onderzochte kinderen’, aldus onderzoeker Ingrid Looijmans-Van den Akker. ‘Dit leidt tot onnodige behandeling, ziektelast en een impact op de kwaliteit van het leven.’
Longfunctietest
De diagnose was maar bij een paar kinderen gesteld door middel van een longfunctietest, een methode die wordt aangeraden in internationale richtlijnen. De beste manier om de diagnose te stellen is door middel van een spirometer, een machine die meet hoe snel iemand in- en uitademt. Uit het onderzoek blijkt dat deze spirometer maar in 16% van de gevallen gebruikt werd. De meeste kinderen kregen de diagnose, omdat ze last hadden bij het ademhalen. De onderzoekers raden doktoren aan om meer klinische testen uit te voeren bij het vaststellen van de diagnose, zodat fouten in de toekomst kunnen worden voorkomen.
Waarom het verminderen van foutieve diagnoses zo belangrijk is? Vooral omdat de medicatie bij astma vaak bijwerkingen veroorzaakt zoals spierkramp, keelontstekingen, overgeven en misselijkheid. Ook vermijden kinderen met astma vaak sporten, wat kan leiden tot overgewicht.
Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje