Meer onderzoek nodig naar het nut van weeënremmers
- Betty
- in Zwangerschap
- 2
- 4995
- 27/09/2017
Als een vrouw vóór 37 weken zwangerschap bevalt, is er sprake van een vroeggeboorte. Als de bevalling zich voor die tijd aandient, wordt er vaak gebruikgemaakt van weeënremmers om de bevalling hopelijk af te remmen en de baby langer in de baarmoeder te houden. Dat is de veiligste plek voor een baby om te groeien, dachten artsen tot nu altijd...
Martijn Oudijk, gynaecoloog in het AMC, zegt vandaag in de Volkskrant namelijk dat dit misschien niet in alle gevallen waar is. "Als een bevalling vroegtijdig begint, is hier meestal een reden voor," vertelt Oudijk, "In ongeveer de helft van de bevallingen die te vroeg beginnen, is er sprake van een infectie in de baarmoeder. De vraag is dus of de baby dan inderdaad beter af is in - of buiten de baarmoeder."
Lees ook:
7 dingen die niemand begrijpt aan ouder-zijn van een prematuur
Probleem
Vroeggeboortes zijn een groot probleem. Van alle sterfgevallen bij pasgeboren baby's is zo'n 50 tot 70 procent te wijten aan een vroeggeboorte. Bovendien kan (veel) te vroeg geboren worden zorgen voor een aantal problemen in de gezondheid op latere leeftijd. Ook hebben veel te vroeg geboren kinderen last van leer- of concentratieproblemen. De medische kosten bij te vroeg geboortes zijn hoog (zo'n 2.000 euro per dag op de afdeling neonatologie) én heeft een vroeggeboorte enorme emotionele gevolgen voor de ouders. Om die reden worden dus weeënremmers ingezet bij vrouwen bij wie een een bevalling vroegtijdig op gang komt.
Doel
De vraag is nu echter of weeënremmers wel het gewenste effect hebben. Het doel moet immers altijd zijn dat het kind er gezondheidswinst uit haalt. In bovenstaand voorbeeld - over infecties in de baarmoeder - kun je je inderdaad afvragen of een baby wel beter af is in de baarmoeder. Hier moet onderzoek naar gedaan worden. Oudijk geeft aan dat het gebruik van weeënremmers per definitie niet slecht is, maar er is meer onderzoek nodig om erachter te komen wanneer ze wel- en geen gewenst effect hebben.
Onderzoek
Momenteel hebben onderzoeksleiders Martijn Oudijk en Marjolein Kok hebben de samenwerking gezocht met buitenlandse ziekenhuizen. Het onderzoek zal plaats gaan vinden onder 1.500 vrouwen die op het punt staan vroegtijdig te bevallen. De helft van hen zal een placebo toegediend krijgen. "Het zal lastig zijn in deze moeilijke, heftige fase van hun leven vrouwen te vinden die mee willen werken aan het onderzoek"
Het klinkt als een lastig, maar belangrijk onderzoek. Wat denken jullie?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje