Meeste ouders geven aan zich eenzaam te voelen, hoe kan dit?

Meeste ouders geven aan zich eenzaam te voelen, hoe kan dit?

Ouders in 2024 zijn misschien wel de meest afgezonderde ouders ooit. Volgens een nieuw onderzoek, uitgevoerd door het Wexner Medical Center van Ohio State University, ervaren vandaag de dag meer ouders eenzaamheid dan niet. Terwijl het niet als een grote verrassing kan komen dat ouders eenzamer zijn dan ooit, zijn de cijfers behoorlijk verbazingwekkend.

Een aantal ouders spreekt zich hier nu over uit. Dit gebeurt met name op sociale media. Het gaat dan over het gebrek aan gemeenschap in de afgelopen jaren.

Onderzoek

Volgens de enquête, van meer dan 1000 respondenten, gaf twee derde van de ouders aan zich weleens of vaak eenzaam te voelen. Van dezelfde respondenten gaf 62 procent aan vermoeid te raken van hun ouderlijke verplichtingen en 38 procent gaf aan geen steun te krijgen als ouder zijnde. Het meest opvallende resultaat uit dit onderzoek is dat maar 79 procent aangeeft waarde te hechten aan een band opbouwen met andere ouders buiten het werk- en thuisleven.

Maar waarom voelen ouders zich zo eenzaam?

Jamie Sorenson, een psychiater gespecialiseerd in vrouwen- en familiezaken, zegt dat ze vaak in gesprek gaat met moeders die last hebben van eenzaamheid. Zij geeft aan dat jongere gezinnen die ver van hun ouders wonen (opa en oma) hier deels verantwoordelijk voor zijn. ‘’Ik denk dat onze generatie een droom werd verkocht, dat om succesvol te zijn, we naar een grote stad met een belangrijke baan moesten verhuizen en ongelooflijk onafhankelijk moeten zijn.’’ Nu vinden ouders dat ze te ver weg wonen van hun ouders en dit kan een stressfactor zijn voor risico op geestelijke gezondheidsproblemen.

Niet alleen het ver weg wonen van ouders is een bepalende factor, maar ook financiën Tegenwoordig zijn er in de meeste gezinnen twee werkende ouders, dit is vaak niet genoeg tegenwoordig. Alle kosten van levensonderhoud in 2024 zijn hoger dan ooit tevoren en brengen uitdagingen met zich mee. De hoeveelheid en de manier waarop gewerkt wordt, kan ook zorgen voor eenzaamheid.

Pandemie

Kate Gawlik, directeur van het academische programma Gezondheid en Welzijn aan Ohio State University vertelt dat sommige van deze resultaten kunnen voortkomen aan post-pandemische isolatie. De technologie en de pandemie hebben een blijvende invloed op de manier hoe wij leven en werken. Ze legt uit dat kansen om andere ouders te ontmoeten moeilijker is, veel ouders werken dan ook thuis.

Oorzaken:

Oorzaken voor eenzaamheid zijn volgens Kate factoren zoals:

  • Toegenomen mobiliteit
  • Langere werkuren
  • Suburbanisatie
  • Sociale media spelen ook een hele grote rol. Alle onrealistische beelden op sociale media kunnen dit verergeren. Verder is contact hebben via sociale media nu een stuk gemakkelijker, blijft het contact vaak oppervlakkig.
  • Financiën: Minder geld is meer werken en minder vrije tijd voor vrienden.

Voel jij je als ouders weleens eenzaam?

Lees ook:

Eenzaamheid onder moeders
Lezeressen vertellen: 'als je je als moeder eenzaam voelt'

 

Beeld: Pexels.com
Bronnen: Wexnermedical.osu.edu
Parents.com

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Lady-Whistledown

    Amerikaans onderzoek met maar 1000 respondenten vind ik niet representatief.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50