Melkproductie verhogen: wat kan ik doen als mijn melkproductie vermindert?
- Redactie
- in Moeder
- 0
- 714
- 01/07/2024
Als moeder is het geven van borstvoeding een bijzondere ervaring, maar het kan soms ook uitdagingen met zich meebrengen. Een lage melkproductie bijvoorbeeld. Dit kan frustrerend zijn, al helemaal als je niet weet wat de oorzaken zijn of wat je eraan kan doen. Wat is de oorzaak? Waarom vermindert melkproductie? En hoe kan je de melkproductie verhogen? Dat lees je hieronder.
Wat veroorzaakt je melkproductie?
Het begint al in de eerste weken van je zwangerschap. Het klierweefsel in je borst neemt toe. De borst heeft gemiddeld negen melkkanaaltjes, waar de melk naar buiten komt. Direct achter de tepel ligt het klierweefsel, dat melk produceert. Naast het klierweefsel bestaat de borst uit vet- en bindweefsel.
De melkproductie wordt geproduceerd door twee hormonen in je hersenen. Het hormoon prolactine zorgt voor het maken van de melk en het hormoon oxytocine speelt een rol bij het voeden van je baby. Het hormoon zorgt voor de toeschietreflex. Als je baby aan je borst zuigt geven de zenuwen een signaal aan je hersenen en komt het hormoon vrij. Oxytocine komt in de bloedbaan en dan trekken de melkkanaaltjes samen.
Waarom vermindert melkproductie?
- Bijvoeden met kunstvoeding: als je ervoor kiest om je baby bij te voeden met fles of kunstvoeding, kan dat invloed hebben op je melkproductie. Je baby is dan al gevuld en heeft minder behoefte aan melk.
- Onvoldoende borstvoeding: dit gaat gepaard met bijvoeding. Zodra je baby minder aan de borst drinkt, gaat jouw lichaam minder melk produceren.
- Verkeerde drinktechniek: een baby kan op een speciale manier drinken die niet goed is of je baby heeft moeite. Dit kan foute signalen geven aan je borsten en kan de melkproductie teruglopen.
- Stress of drukte: als je het druk hebt of last van stress kan je productie ook afnemen. Stress kan de toeschietreflex van de melk beïnvloeden.
- Overmatig gebruik: cafeïne, alcohol en nicotine kunnen ook een negatief effect hebben.
Wat kan je doen om je melkproductie te verhogen?
- Frequent voeden: voed je baby vaak genoeg. Het liefst elke twee-drie uur, inclusief de nacht. Hoe vaker je borstvoeding geeft gaat vaak gepaard met meer melkproductie.
- Melk kolven: in de meeste gevallen produceren moeders in de ochtend meer melk. Probeer dan te kolven, zodat je dit later weer kunt gebruiken.
- Rust en ontspanning: wees ontspannen tijdens het geven van borstvoeding. Geef melk in een omgeving waar jij je op je gemak voelt.
- Wissel van borst: als je met beide borsten melk geeft en je de vorige keer met rechts bent begonnen, start nu met links. Als je merkt dat je baby minder melk krijgt, maak dan met je vrije hand draaiende bewegingen op je borst.
Hoe weet je of je baby genoeg melk drinkt?
Het advies is om je baby rond de 10 keer per dag te voeden. Als je borstvoeding geeft, probeer dan de borsten af te wisselen. Je baby wordt geboren met zuigreflexen, direct na de geboorte gaat je baby zoeken naar de borst en tepels.
Let op de volgende aspecten tijdens het voeden:
- Je baby drinkt voornamelijk met de ogen open
- Je baby neemt regelmatige slokken met korte pauzes
- Je baby is alert
- Je baby is tevreden
Om te zien of de baby genoeg drinkt, kun je kijken naar de lengte en het gewicht van je baby en het aantal natte luiers. Het is normaal dat je baby per dag vier tot zes plasluiers en één poepluier heeft.
Heb jij last gehad van een lage melkproductie?
Lees ook:
Borstvoeding: jonge ouders teleurgesteld over moment van stoppen
Mama biecht op: 'Ik wil helemaal geen borstvoeding geven'
Beeld: Canva
Bron: Zwangerenportaal
Howaboutmom
Verloskunde
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)