Menstruatie na de bevalling: hoe zit dat precies?
- Chantal
- in Moeder
- 2
- 35401
- 25/07/2021
Vond jij het ook zo fijn om even niet ongesteld te zijn tijdens je zwangerschap (alhoewel je genoeg andere ongemakken ervoor in de plaats kreeg;-)). Maar hoe zit het eigenlijk als je eenmaal bevallen bent? Wanneer komt je menstruatie weer terug? Is het anders dan voor je bevalling? Op deze en andere vragen, vind je hier het antwoord.
Wanneer word ik weer ongesteld na mijn bevalling?
Dat hangt er een beetje van af of je borstvoeding geeft of niet. Het hormoon dat voor de melkproductie zorgt, heeft invloed op wanneer je weer voor het eerst ongesteld wordt.
Geef je geen borstvoeding dan kun je binnen vier tot acht weken na de bevalling weer ongesteld zijn.
Geef je zowel borst- als flesvoeding dan kan je menstruatie enkele weken tot een aantal maanden na je bevalling weer terugkomen.
Als je alleen borstvoeding geeft dan ben je het langst gevrijwaard van de maandelijkse perikelen. Het is heel normaal als je zes maanden of langer na je bevalling nog steeds niet ongesteld bent geweest. Er zijn zelfs moeders die pas menstrueren als ze helemaal gestopt zijn met het geven van borstvoeding.
Lees ook:
Alles over menstruatie en het geven van borstvoeding
Kan ik zwanger worden voordat ik weer ongesteld word?
Als je borstvoeding geeft, betekent dat niet automatisch dat je niet zwanger kunt raken. Sommige vrouwen zien borstvoeding geven als een vorm van anticonceptie en komen er dan achter dat ze toch zwanger zijn.
“Ik heb wel eens vrouwen gezien die zes weken nadat ze bevallen waren, weer zwanger waren”, vertelt gynaecologe Angela Jones. Ze dachten dat dat niet kon omdat ze borstvoeding gaven.
Een ovulatie vindt plaats voordat je ongesteld bent. Als je eenmaal ovuleert dan kun je zwanger raken ook al ben je nog niet ongesteld geweest na je bevalling. En dat geldt ook voor moeders die borstvoeding geven.
De gynaecologe adviseert om altijd een vorm van anticonceptie te gebruiken na je bevalling. Vraag aan je arts wat voor jou het beste is.
Is mijn menstruatie hetzelfde als voor mijn zwangerschap?
Dat kan, maar hoeft niet. Het kan zijn dat je voor je zwangerschap last had van enorme krampen, maar na je bevalling kan dat een stuk minder zijn of juist erger. Dat heeft te maken met je baarmoeder, die door de zwangerschap meer uitrekt en door de bevalling weer krimpt (maar soms groter is dan voor de zwangerschap).
Je menstruatie kan ook heftiger zijn na de bevalling, omdat je misschien voor de zwangerschap hormonale anticonceptie gebruikte.
Ook kan het gevoel van een tampon verschillen na een bevalling. Soms moet je een maatje groter gebruiken, soms niet. Je lichaam moet zich weer even ‘terug in vorm’ komen, meestal zal het na verloop van tijd weer zo zijn zoals voor je zwangerschap.
Is mijn menstruatie in het begin nog onregelmatig?
Het kan even duren voordat je hormoonhuishouding is zoals voor de zwangerschap, zeker als je borstvoeding geeft. Volgens deskundigen kan de ene cyclus 24 dagen duren, terwijl de volgende 28 dagen duurt en de daaropvolgende 35 dagen. Binnen een paar maanden na je bevalling of nadat je bent gestopt met het geven van borstvoeding, zal je cyclus weer stabiliseren.
Wat als je het gevoel hebt dat het niet gaat zoals het zou moeten gaan?
Soms kun je het gevoel hebben dat je menstruatie niet helemaal is zoals het zou moeten zijn. Maar ook als je de volgende symptomen hebt, neem altijd contact op met een arts om je te laten controleren:
-
Je bloedt zo hevig dat je bijna elk uur wel een nieuw maandverband of tampon moet gebruiken.
-
Je menstruatie duurt langer dan zeven dagen.
-
Je hebt last van grote bloedklonters.
-
Je slaat een menstruatie over nadat je voor het eerst ongesteld bent geweest.
-
Je hebt last van bloedingen tussen de menstruaties.
-
Je bent na drie maanden of langer na de bevalling/stoppen van het geven van borstvoeding nog steeds niet ongesteld.
Was jouw menstruatie anders na de bevalling?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje