Met welke afspraken moet je als aanstaande vader mee?
- Vader-worden
- in Overig
- 0
- 8516
- 04/01/2014
Gefeliciteerd, je vrouw of vriendin is zwanger en over een x-aantal maanden word je vader. Het is het niet nodig om voor elk bezoekje aan de verloskundige een vakantiedag op te nemen. Maar wanneer is dit wel aan te raden?
Eerste echo
Sommige praktijken bieden een vroege echo aan tussen de zeven en acht weken zwangerschap. Dit is om vast te stellen of er überhaupt wel een embryo zit, of het hartje klopt en of het er maar één is, of misschien wel meer. We zouden je aanraden mee te gaan tijdens dit bezoek. Sowieso omdat dit de allereerste kennismaking is met je nageslacht (al lijkt die nog op een ondefinieerbare boon), maar ook omdat er nogal wat verrassingen kunnen zijn waar je vrouw niet alleen voor mag komen te staan. Vindt de eerste echo pas plaats na de tiende week? Ga dan uiteraard mee tijdens dit bezoekje.
Geslachtsbepalende echo
Niet ieder stel kiest hiervoor, maar als je er samen voor kiest een extra echo in te plannen om tussen de beentjes van je ongeboren kind te speuren, dan is het natuurlijk wel leuk als je erbij bent.
Twintigweken-echo
De twintigweken-echo is het is een moment waarop de baby erg nauwkeurig wordt doorgelicht om te zien of er geen bekende aangeboren afwijkingen te spotten zijn. Bij deze echo moet je echt aanwezig zijn. In veruit de meeste gevallen is er niks aan de hand en zullen jullie goed nieuws krijgen, maar het kan dus ook gebeuren dat er niet meteen geweldig nieuws is over jullie kleintje. We hoeven natuurlijk niet uit te leggen waarom het zo belangrijk is dat je op dat moment de hand van je partner vast hebt.
Bezoek de verloskundige aan het einde van de zwangerschap
Passeert je vrouw de 37 weken zwangerschap? Kijk dan eens of je vrij kan nemen als er een bezoek aan de verloskundige in de agenda staat. Het is nu namelijk belangrijk om te weten of het hoofdje van de baby al goed in de bekken is ingedaald. Is het hoofdje ingedaald? Dan is het goed. Maar als het hoofdje nog niet ingedaald is, moet je bij gebroken vliezen meteen het spoednummer van de verloskundige bellen. Je kunt het maar beter weten.
Borstvoedingsavond
Is je vrouw van plan borstvoeding te gaan geven? Neem dan de moeite een keer mee te gaan naar een voorlichtingsavond over dit onderwerp. Je zult verbaasd staan over wat je nog te leren hebt over borsten!
Bevallingsavond
De verloskundige organiseert in de meeste gevallen eens in de maand een bevallingsavond, waarop ze uitlegt wat je kunt verwachten van de naderende bevalling en wanneer je aan de bel moet trekken. Hoewel je vriendin uiteindelijk degene is die het moet ondergaan, is het toch wel erg handig als ook jij alle informatie van deze avond - die je meestal zo’n twee maanden voor de bevalling bijwoont - tot je neemt. Twee onthouden er meer dan één, tenslotte. En al helemaal meer dan één (hoog)zwangere vrouw.
Tot slot willen we nog even - heel netjes - benadrukken dat het natuurlijk fijn is als je betrokken bent bij de zwangerschap en als je je partner laat merken dat je het ook belangrijk vindt goed geïnformeerd te zijn. Mocht ze, buiten bovenstaande afspraken om, van je vragen of je toch een keer mee wilt, doe dat dan. Voor een zwangere niets zo fijn als een man die haar steunt.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)