'Mijn kind doet altijd vervelend rondom bedtijd': kinderslaapcoach geeft advies!

  • in Kinderen
  • 0
  • 2416
  • 18/05/2023

Het is bedtijd en je kind wil allesbehalve naar bed gaan. Vanaf het moment dat je met het bedtijdritueel begint, ontstaat er een strijd. Je kind wil niet meewerken of is je lekker aan het uitdagen door bijvoorbeeld weg te rennen. Na een drukke dag kan dit erg frustrerend zijn, want jij wil lekker op de bank ploffen en genieten van je vrije avond. Kinderslaapcoach Janine heeft tips!

Als je erover nadenkt is het niet heel gek dat je kind zich zo verzet. Een kind wil namelijk het liefst bij de ouders in de buurt zijn en hij weet ook heel goed dat hij in de nacht gescheiden is van de ouders. Waar je goed op wil letten is of er wel voldoende verbinding is overdag.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt namelijk dat een goede ouder-kindrelatie van groot belang is voor de ontwikkeling van het kind. Kinderen die zich veilig en geborgen voelen bij hun ouders, hebben over het algemeen een beter zelfbeeld, zijn socialer en hebben meer kans op succes in het latere leven.

Hoe gaat je kind makkelijker naar bed?

Verbinding maken met je kind

Het is niet zozeer de hoeveelheid tijd die je met je kind doorbrengt, maar vooral de kwaliteit van deze tijd. Door bewust verbinding te maken met je kind, bijvoorbeeld door meer oogcontact te maken, in gesprek te zijn en te luisteren naar hun verhalen en gevoelens, voelt je kind zich gezien en gehoord. Dit kan leiden tot een sterker gevoel van verbondenheid tussen ouder en kind.

Als er overdag niet genoeg verbinding is tussen ouder en kind, kan dit leiden tot onrust, onzekerheid en stress bij het kind. Dit kan zich uiten in moeilijk gedrag, zoals huilen, koppigheid, driftbuien of weigeren om te slapen.

Wanneer het tijd is om naar bed te gaan, kan dit gedrag verergeren, omdat het kind zich nog steeds niet veilig of comfortabel voelt en de verbinding met de ouder mist. Dit kan leiden tot meer strijd en frustratie bij zowel het kind als de ouder, wat het moeilijker maakt om het kind naar bed te krijgen en te laten slapen.

Aanraking

Ook aanraking is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Knuffelen en ander lichamelijk contact kan bijvoorbeeld het stresshormoon cortisol verminderen en het gelukshormoon oxytocine vrijmaken, waardoor je kind zich veilig en geborgen voelt.

Bedtijdroutine

Een goede bedtijdroutine is een ideaal moment om die diepere connectie met je kindje te maken. Door bijvoorbeeld samen een verhaaltje te lezen en de dag door te nemen, kan je kind zich veilig en geborgen voelen en zal hij of zij waarschijnlijk beter slapen.

Het is daarom belangrijk om bewust tijd vrij te maken voor interactie met je kind, ook al is het maar een paar minuten per dag. En geef toe, lekker met je kind knuffelen is geen straf, toch;-)

Liefs Janine

Lees ook:

Kinderslaapcoach Janine: huiluurtje is een uitdagende periode voor ouders
Help! Het middagdutje van mijn peuter is verleden tijd!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Ik ben Janine, moeder van een Mace. Ik ben afgestudeerd als kinderslaapcoach en onrustdeskundige en sindsdien help ik gezinnen met mijn bedrijf ‘The new sleepcoach’. Ik leer ouders hoe je op een liefdevolle manier een goede slaapbasis instelt en hoe je een kind beter en zelf kunt laten slapen.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50