Mijn kind slaapt onrustig nu hij op school zit. Hoe kan dat?
- Thenewsleepcoach
- in Overig
- 0
- 660
- 11/09/2024
Is je kleine net begonnen op de basisschool na de vakantie en merk je dat hij onrustig slaapt? Slaapcoach Janine legt uit wat de oorzaak is en wat je kunt doen om het slaappatroon van je kind weer te verbeteren.
Het is heel normaal dat kinderen slechter slapen wanneer ze net beginnen met school. De nieuwe ervaringen, emoties en prikkels kunnen namelijk een behoorlijke impact hebben op hun slaap.
Veel kinderen voelen zich overweldigd of hebben moeite om alles wat er op een dag gebeurt te verwerken. Dit kan ervoor zorgen dat je kind meer moeite heeft met inslapen of vaker wakker wordt in de nacht.
Dít zijn veelvoorkomende emoties
Verlatingsangst
Vooral in de eerste weken kan het afscheid nemen van ouders voor spanning zorgen. Deze angst kan 's avonds terugkomen, wat het inslapen moeilijker maakt.
Wat kun je doen?
De overgang naar school is groot, en het is normaal dat kinderen tijd nodig hebben om zich aan te passen. Blijf rustig en begripvol, en neem de tijd voor het bedtijdritueel. Geef je kind alle aandacht die hij op dat moment nodig heeft. Het is helemaal oké om even boven te blijven wachten tot je kind slaapt, of de deur op een kier te laten zodat het zich niet zo alleen voelt.
Opwinding en nieuwsgierigheid
School is een spannende nieuwe wereld vol ontdekkingen. Kinderen kunnen zo enthousiast zijn over alles wat ze leren en meemaken, dat hun hoofd 's avonds nog vol zit.
Wat kun je doen?
- Help je kind om tot rust te komen voor het slapengaan.
- Maak gebruik van essentiële oliën om indrukken makkelijker los te laten.
- Geef je kind een ontspannend badje met magnesium.
Onzekerheid en angst voor het onbekende
Nieuwe routines, onbekende gezichten en veranderingen in het dagritme kan gevoelens van onzekerheid en stress oproepen, waardoor je kind zich minder ontspannen kan voelen voor het slapengaan.
Wat kun je doen?
- Praat met je kind. Vertel wat er gaat gebeuren, wie er zullen zijn en wat hij kan doen als het zich moeilijk voelt.
- Vraag hoe de dag was, luister aandachtig en kijk samen of er een oplossing is voor iets wat je kind lastig vindt. Bijvoorbeeld: Als je kind niet durft aan te geven dat hij naar de wc moet en daardoor met buikpijn rondloopt, overleg dan met de juf of ze samen iets kunnen afspreken. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je kind zonder te vragen naar de wc mag of dat hij even zijn hand opsteekt zodat de juf weet dat hij moet gaan.
- Je kind zal waarschijnlijk erg moe zijn na school. Plan niet meteen veel speeldates in en wacht nog even met de zwemles. Bouw de dagen rustig op door bijvoorbeeld eerst vier dagen per week naar school te gaan en daarna pas vijf. (Wist je dat je kind met 5 jaar ook nog een aantal dagen thuis mag blijven?)
- Houd het na school rustig, plan een rustmoment in en vervroeg eventueel bedtijd zodat je kind wat extra kan slapen en rusten.
- Vermijd schermtijd vlak voor het slapengaan! Schermen kunnen het brein actief houden, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen. Probeer minstens een uur voor bedtijd schermen te vermijden.
- En wees geduldig. De overgang naar school is groot, en het is normaal dat kinderen tijd nodig hebben om zich aan te passen. Blijf rustig en begripvol en ondersteun je kind bij het wennen aan de nieuwe routine.
Lees ook:
Wat doe je als je kind gaat huilen als hij naar bed moet?
Een ziek kind en slapen: slaapcoach Janine heeft tips
Beeld: Pexels
Lekker luisteren: alles over stortbevallingen
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)