Mijn kind wil niet eten: wat nu?

Mijn kind wil niet eten: wat nu?
  • in Opvoeding
  • 0
  • 742
  • 30/04/2024

Elke avond is het weer feest: je kind kijkt naar zijn eten en nog voor het ook maar een hapje in zijn mond heeft gestoken, is het al: ‘Ugh, dat lust ik niet hoor!’ Je kind wil niet eten... Gelukkig kan opvoedcoach Annelies je helpen!

Het is om moedeloos van te worden als je kind (weer) niet wil eten. Sta je daar zo je best voor te doen in de keuken? Echt gezelliger wordt het er ook niet op. Want die strijd aan tafel, heeft gewoon veel invloed op je hele gezin. In plaats van een gezellige maaltijd met zijn allen, ben je aan het smeken of je kind alsjeblieft een hapje van zijn broccoli wil nemen… We hebben het natuurlijk over het feit dat je kind geen gezonde dingen wil eten hè, want alles met een P gaat er natuurlijk wél in.

Groente laten eten

Toch wil je ook dat hij wat voedzame en gezonde dingen eet, dus je doet toch je best om hem ook zijn groente te laten eten.

“Kom nou… je hoeft het alleen maar even te proeven.”

“Dit vind je echt wel lekker, kom op… Je mag niet eerder van tafel tot je in elk geval één hapje geproefd hebt!”

“Als je je bord niet leegeet, dan ook geen toetje voor jou!”

Voor je het weet ben je de hele tijd bezig met het wel of niet eten van je kind. Je speelt treintje, doet een wedstrijd wie het eerst zijn groente op heeft en je haalt er een heel circus bij om je kind van zijn eten te laten proeven.

Voorbeeld uit mijn praktijk

Laatst sprak ik met een moeder die zich behoorlijk zorgen maakte over het eetgedrag van haar dochter. Tijdens het avondeten nam haar dochter bijna niets, behalve als het pizza, patat of poffertjes waren, uiteraard. Deze situatie veroorzaakte behoorlijk wat frustratie en irritatie bij iedereen aan tafel.

Ondanks al het aandringen nam haar dochter hooguit een klein hapje, wat ze vervolgens al kokhalzend doorslikte of weer uitspuugde. Het zorgde voor enorm veel strijd en spanningen aan tafel. Het ging alleen nog maar om het eten van het meisje.

Gelukkig at ze overdag wel goed en kreeg ze tussendoor ook rauwkost aangeboden zodat ze toch gezonde dingen binnenkreeg.

Dus als jij deze situatie herkent. Vraag jezelf dan eens af wat het resultaat tot nu toe is geweest, van het continu aansporen van je kind om te gaan eten.

Werkt het? Of neemt je kind na heel veel strijd uiteindelijk drie muizenhapjes? Want dan werkt het dus niet…

De sfeer aan tafel is slecht en het resultaat is drie muizenhapjes. Bij lange na niet genoeg om aan de voedingswaarden te komen. Dus waarom zou je het dan doen? De moeder uit dit verhaal schrok en zei: “Maar dan eet ze helemaal niks… dat kan toch niet?”

Waarom wil je kind niet eten?

Belangrijk om te weten is, is dat er gedurende een dag een heleboel besloten wordt voor kinderen. Of ze naar het kinderdagverblijf gaan of naar oma, welke kleren ze aantrekken, wanneer ze naar bed moeten etc.

Er is maar een aantal dingen die een kind volledig onder controle heeft. Eten is er daar één van. Je kunt proberen wat je wil, maar zonder trechter kun je je kind niet dwingen om te eten (en dat lijkt me niet echt een optie…).

Dat betekent dat je kind hier zélf zeggenschap en macht over heeft. En hoe meer aandacht jij hieraan besteedt, hoe meer je pusht, hoe meer je kind de kans zal grijpen om te laten zien dat hij degene is die hierover de touwtjes in handen heeft. Dan wordt het zo’n machtsstrijd tussen jou en je kind. Waarbij jullie allebei verliezen, want de sfeer aan tafel zakt tot ver beneden het vriespunt.

Wat kun je doen?

Vraag jezelf even af wat er gebeurt als je het eetgedrag van je kind loslaat en er geen aandacht aan besteedt.

Deze moeder zei: “Ja… dan eet ze niet.”

Precies, dan eet ze niet. Maar ja, dat doet ze nu ook al niet, dus wat is het verschil?

Je resultaat is precies hetzelfde, maar het is wel een stuk gezelliger! Dus focus je eerst eens op de sfeer aan tafel. Maak er een fijn familiemoment van, in plaats van een strijd.

 Als je dat hebt bereikt, kun je daarna denken over manieren om je kind meer te laten eten.

Instagram

Volg mij ook op Instagram, daar deel ik iedere dag tips om het opvoeden leuker en makkelijker te maken.

Lees ook:

Een moeilijke eter? Zo laat je je kind wel groente en fruit eten
Waarom spelen met eten juist goed is

Beeld: AI, Midjourney

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Mijn naam is Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching en ik leer ouders van jonge kinderen hoe ze Realistisch kunnen Opvoeden.

Want je kunt liefdevol opvoeden, zónder te pamperen. En je kunt duidelijk zijn, zónder autoritair te zijn.

Misschien heb je mijn naam wel eens voorbij zien komen in de krant, want ik word regelmatig geïnterviewd door diverse landelijke media, zoals bijvoorbeeld NU.nl, het RTL Nieuws en dagblad Trouw. Inmiddels heb ik al meer dan 10.000 ouders geholpen met mijn methode Realistisch Opvoeden.

Naast opvoedcoach ben ik zelf moeder van 4 jongens (11, 9, 6 en 3) en ik weet dus als geen ander dat de theorie iets heel anders is dan de praktijk.

Volg mij op Instagram (@wow_opvoedcoaching), want daar deel ik iedere dag tips om het opvoeden leuker en makkelijker te maken of neem een kijkje op mijn website www.wowopvoedcoaching.nl

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50