Mijn peuter stottert: wat kan ik doen?
- Redactie
- in Peuter
- 1
- 734
- 19/04/2024
Heeft jouw kleine moeite met het uitspreken van woorden? Gaan de zinnen vaak moeizaam en onzeker? Dan zou het kunnen dat je kind stottert. Dit veelvoorkomende spraakprobleem ontstaat vaak bij peuters. Maar wat kun je als ouder doen als je kleine stottert?
Stotteren, wat is dat?
Stotteren is een spraakstoornis. Als een peuter begint met stotteren worden de gedachtes die de peuter wilt uitspreken verstoord. Zinnen lopen niet vloeiend en worden geblokkeerd. Woorden en klanken kunnen herhaald worden of juist met lange pauzes uitgesproken worden. Niet alle peuters stotteren even veel, De ene stottert meer dan de ander. Stotteren gaat niet altijd weg, volwassenen kunnen ook blijven stotteren.
Wanneer begint het stotteren?
Er is niet één specifieke leeftijd dat het stotteren begint. Dit kan op alle leeftijden gebeuren. Maar meestal begint het stotteren tussen de twee en vijf jaar. Dan kan je merken dat woorden en zinnen niet lekker lopen omdat ze ook net leren praten. Bij ongeveer 80 procent van de peuters verdwijnt het stotteren weer vanzelf.
Het herkennen van stotteren
Vooral bij peuters is het lastig om te herkennen of er echt sprake is van stotteren. Peuters leren op deze leeftijd net praten dus dit gaat natuurlijk niet meteen vlekkeloos. Stotteren kan zich op verschillende manieren uiten:
- Lange pauzes tussen woorden
- Het blokkeren van spraak
- Klanken, woorden en/of zinnen herhalen
- Vermijden van woorden
- Vermijden van oogcontact tijdens praten
- Gespannen lichaamshouding tijdens het praten
Wat te doen als je peuter stottert?
Als je merkt dat je kind stottert, kun je contact opnemen met een logopedist. Logopedisten helpen bij spraak- en taalachterstanden. Zij kunnen het kind begeleiden om het stotteren te verminderen of te verhelpen. Zo helpen logopedisten bijvoorbeeld door ademhalingstechnieken te oefenen en spreektechnieken aan te leren.
Hoe ga je om met een stotterend kind?
- Praat zelf rustig tegen je kind. Probeer zo duidelijk mogelijk te praten
- Wacht tot het kind klaar is met praten. Probeer niet de zinnen zelf af te maken, maar gun je kleine de tijd.
- Praat veel met je kind. Door praten aan te moedigen oefen je telkens weer beetje bij beetje.
- Praat met je kind over stotteren. Door het onderwerp bespreekbaar te maken vermindert de druk van het presteren bij je kind.
Heeft jouw kind ook last van stotteren?
Lees ook:
Als je kind een taalontwikkelingsstoornis heeft...
De taalontwikkeling bij een dreumes: hoe gaat dat?
Bron: zwangerenportaal
Beeld: canva
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje