Moedermelk: waar kun je dit wondermiddel nog meer voor gebruiken? 

Moedermelk: waar kun je dit wondermiddel nog meer voor gebruiken? 
  • in Voeding
  • 0
  • 527
  • 30/08/2024

Veel vrouwen hebben een vriezer vol moedermelk of houden steeds beetjes over als de baby het flesje niet opdrinkt. Wat doe je dan met het overgebleven moedermelk? Gooit het in ieder geval niet weg. In moedermelk zitten een hoop goede voedingstoffen die jou en je baby kunnen helpen bij allerlei soorten fysieke ongemakken. Lees hieronder wat je allemaal met dit wondermiddel kunt doen!

Genezen van wonden

Moedermelk kun je perfect gebruiken als wondermiddeltje op wondjes. Het verzacht de pijn en kan zelfs een wond doen genezen. Dit komt doordat het stofje IgA (immunoglobuline A) in moedermelk zit dat ontstekingsremmend is. Zo kun je ook een paar druppeltjes moedermelk gebruiken als je baby last heeft van een ontstoken oogje.

Moedermelk op tepels

Als je borstvoeding geeft, is de kans groot dat je gevoelige tepels hebt of zelfs tepelkloven. Om deze pijn te verzachten kun je een beetje moedermelk op de tepel en tepelhoven inmasseren. Doe dit na elke voeding en de tepels zullen minder gevoelig zijn.

Maak zalf of lotion

Met overgebleven moedermelk kun je een lekker gehydrateerde zalf of lotion maken. Dit doe je door moedermelk samen met een olie te mengen. Dit kan zijn kokosolie, olijfolie, vaseline of een lekker ruikende etherische olie. Deze zalf of lotion verhelpt je droge plekken en geeft je een zachte huid.

Moedermelk ijs

Baby’s kunnen ontzettend last hebben van doorkomende tandjes. Om de pijn te verzachting kun je gemakkelijk ijsjes maken op basis van moedermelk. Ook als het warm weer is en de baby verkoeling nodig heeft is een moedermelkijsje een prima oplossing.

Melk badje

Heeft je kleine last van droge plekken of eczeem? Dan is een badje met wat overgebleven moedermelk een bron van vitamines en mineralen voor de huid van je baby. Heb je een ouder kind? Die kan ook prima in dit bad. Je kleintjes houden er een zacht (baby) huidje aan over.

Waar gebruik jij moedermelk nog meer voor?

Lees ook:

Vrouw kolft moedermelk voor vader met kanker
Kan je oude en nieuwe borstvoeding mixen?

Lekker luisteren: podcast stortbevallingen:

 

Bron: mamaplaats
Beeld: canva

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50