Moet een zwangerschapstest met ochtendurine?

Moet een zwangerschapstest met ochtendurine?

Een zwangerschapstest uitvoeren kan heel gemakkelijk aan de hand van een urinetest. Deze zwangerschapstesten kun je gewoon bij de drogisterij of een supermarkt kopen. Maar wanneer doe je precies zo’n test en moet dit per se met ochtendurine of maakt dat niet uit?

Wat is een zwangerschapstest?

Als je denkt dat je in verwachting bent, kun je een zwangerschapstest doen om zeker te weten of je echt zwanger bent. Een zwangerschapstest wordt ook wel een urinetest genoemd omdat aan de hand van je urine bepaald wordt of je zwanger bent. Een zwangerschapstest meet het hCG-hormoon in je urine. Dit is een zwangerschapshormoon die de test herkent.

Wanneer een zwangerschapstest doen?

Een zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de dag dat je je menstruatie verwacht. Dit is 28 dagen na de start van je vorige menstruatie of 14 dagen na je eisprong. Dan pas kan een zwangerschapstest meten of het zwangerschapshormoon hCG in je urine zit. Mocht je een onregelmatige cyclus hebben, dan kijk je naar de langste cyclus die je het afgelopen jaar hebt gehad. Die dag erna kan je een zwangerschapstest doen.

Vroege zwangerschapstest

Als je niet langer kan wachten, kan je er ook voor kiezen om een vroege zwangerschapstest te doen. Deze testen kun je al 6 tot 4 dagen voordat je je menstruatie verwacht afnemen. Vroege zwangerschapstesten nemen kleinere deeltjes van het hCG-hormoon waar. Ze zijn gevoeliger dan normale zwangerschapstesten en daarom kun je ze al eerder gebruiken.

Moet een zwangerschapstest met ochtendurine?

Voor een vroege zwangerschapstest wordt aangeraden om dit met ochtendurine te doen. In ochtendurine zit namelijk de hoogste concentratie van het hCG-hormoon vergeleken met andere momenten van de dag. Je urine is namelijk nog niet zo verdund. Ook met normale zwangerschapstesten wordt aangeraden om dit met ochtendurine te doen. Mocht je nu toch al geplast hebben of midden op de dag willen testen, dan is het bij normale zwangerschapstesten geen ramp dat het geen ochtendurine is.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Het doen van een zwangerschapstest is gemakkelijk. De zwangerschapstest is een soort staafje waar je overheen kan plassen. Heb je dat gedaan, dan wacht je even af. Dit verschilt per zwangerschapstest hoelang dit duurt. Daarna verschijnt de uitslag op het venstertje van de test. Lees altijd goed de instructies van een zwangerschapstest door. Elke merk heeft weer andere gebruiksaanwijzingen.

Heb jij je zwangerschapstest met ochtendurine afgenomen?

Lees ook:

Alles wat je over zwangerschapstesten wil weten (en meer)! 
Wat veroorzaakt een vals-positieve zwangerschapstest?

Lekker luisteren: alles over een keizersnede

 

bron: verloskundigeamsterdamzuid 
beeld: pexels

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Charliecharlie

    Nee, niet met ochtendurine. Het is ook prima om gewoon een paar uur niet al te veel te drinken en dan te testen. Zelfs m’n testen voor NOD waren dan al duidelijk positief.

  • Charliecharlie

    Nee, niet met ochtendurine. Het is ook prima om gewoon een paar uur niet al te veel te drinken en dan te testen. Zelfs m’n testen voor NOD waren dan al duidelijk positief.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50