Moet Nederland stoppen met het adopteren van kinderen?
- Redactie
- in Kinderwens
- 2
- 9952
- 02/11/2016
Als het aan de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) ligt, stopt Nederland met het adopteren van kindjes uit het buitenland. Dat schrijven zij in een advies aan het kabinet over deze kwestie dat vandaag werd gepresenteerd.
Kind beter af in eigen land
Volgens dit advies moet het belang van het kind altijd voorop staan en niet dat van de wensouder. Volgens de raad is het van belang dat een kind in zijn of haar eigen land, met de eigen cultuur opgroeit. "Kinderen hebben er altijd baat bij dat hun eigen opvoeding gecontinueerd wordt", zegt de RSJ. Dat is dan ook de reden dat er alles aan gedaan moet worden om de biologische ouders te hekpen om hun kind te verzorgen. Zodra vaststaat dat dat niet lukt, moet een alternatief gezin gezocht worden, maar wel dicht bij huis en niet in een ander land.
Vraag creëert aanbod
Volgens de RSJ is armoede vaak een reden om een kind ter adoptie af te staan en dat zou juist niet moeten mogen vinden zij. Uit wetenschappelijk onderzoek bijkt dat er een aanzuigende werking van adoptie uitgaat. De vraag naar kinderen creëert een aanbod in kindertehuizen. Daarom zou Nederland meer tijd en moeite moeten steken in het uitbouwen van de jeugdbescherming in het buitenland.
Sterke daling adoptie in Nederland
Het aantal kinderen dat in Nederland wordt geadopteerd, is de laatste jaren sterk gedaald: van 1185 in 2005, naar 304 in 2015. Ook is het profiel van de geadopteerde kinderen veranderd. De kinderen zijn gemiddeld ouder op het moment van adoptie en ze hebben steeds vaker een aanvullende zorgbehoefte (special need). In 2015 was 85 procent van de adoptiekinderen een 'special need-kind'.
Lees ook: 15 hartverwarmende foto's van net geadopteerde kindjes.
Verreweg de meeste kinderen worden geadopteerd uit China en de Verenigde Staten. Vorig jaar werden er honderd kinderen geadopteerd uit China en 35 uit de VS. Daarom moet minister Van der Steur de adoptie uit deze landen en uit andere Europese landen verbieden, zegt de RSJ. Bij China kan Nederland onmogelijk toezicht houden, in de VS en EU-landen worden kinderen vaak ter adoptie afgestaan uit armoede.
Niet om advies gevraagd
Staatssecretaris Dijkhoff geeft aan niet gevraagd te hebben om een advies over wel of niet doorgaan met adopteren. Hij wilde weten hoe adoptiekinderen het best beschermd kunnen worden. Dat deed hij omdat er steeds minder kinderen ter adoptie worden aangeboden en het aantal nieuwe adoptieouders afneemt. Begin volgend jaar zal hij met een reactie komen op het advies. Hij geeft aan eerst dit advies uiterst zorgvuldig te willen bestuderen.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje