Moodswings tijdens de zwangerschap: hoe kan je partner hiermee omgaan?
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 593
- 13/07/2024
Als je zwanger bent kunnen je emoties ineens alle kanten op gaan. Het ene moment ben je supervrolijk en het andere moment ben je megachagrijnig. Hoe ontstaan deze moodswings? En hoe kunnen jij én je partner hiermee om?
Wat zijn moodswings?
Als je last hebt van moodswings dan kunnen je emoties alle kanten op gaan. Ook wel stemmingswisselingen genoemd. Dit komt doordat je hormonale huishouding telkens verandert. Het hormoon oestrogeen en het hormoon progesteron zorgen voor deze veranderingen. Het kan dus zijn dat je je fijn voelt maar op het andere moment ineens superverdrietig. Niet alleen je hormonen zorgen voor moodswings maar ook een hoop zwangerschapskwaaltjes zoals slapeloosheid en misselijkheid zorgen hiervoor. Door deze kwaaltjes raak je uitgeput en dit zorgt voor veranderingen van je stemming.
Wanneer heb je last van moodswings?
Vooral in het eerste trimester kan je het meeste last hebben van moodswings. Dit houdt zeker aan tot week tien van het eerste trimester. Tijdens het tweede trimester past je lichaam zich aan op de veranderingen van het hormoonniveau. Dit zorgt ervoor dat je de emoties beter kan handelen. Helaas nemen de stemmingswisselingen meer toe hoe dichterbij je bij de uitgerekende datum komt. Dit komt vooral door lichamelijke ongemakken. Bij sommige vrouwen blijven de moodswings de hele zwangerschap door.
Wat kan je doen tegen moodswings?
Het is voor veel mensen al lastig om emoties onder controle te krijgen, hoe doe je dat dan als je ook nog zwanger bent? Hieronder staan een paar tips om je moodswings zo veel mogelijk onder controle te krijgen:
- Praten: over je emoties praten met je partner kan een hoop opluchting geven. Je partner zal je meer gaan begrijpen en je kan eerlijk zegen hoe je je voelt. Ook helpt het om met andere zwangere vrouwen in gesprek te gaan. Zo weet je dat je niet de enige bent met deze emoties en helpt het om herkenning bij elkaar te vinden.
- Afleiding: door afleiding te zoeken kun je je negatieve gedachtes niet de overhand laten nemen. Probeer zo veel mogelijk leuken dingen te doen en de gezelligheid op te zoeken met je partner, vrienden of familie.
- Ontspanning: het is ontzettend belangrijk om ontspanning te vinden tussen de drukke dagen door. Even me-time inplannen is belangrijk voor iedereen en al helemaal voor een vrouw bij wie een kindje in haar buik groeit.
- Sporten: zwangere vrouwen kunnen prima sporten. Dit is zowel mentaal als fysiek goed voor je. Als je even chagrijnig bent, is het ideaal om even je lichaam te laten bewegen. Lees hier meer over sporten tijdens de zwangerschap.
- Gezond eten: het is belangrijk om voldoende te eten. Als je dit niet doet, krijg je sneller last van moodswings omdat je simpelweg niet genoeg voedingstoffen binnen hebt gekregen. Probeer ook vooral gezond te eten zodat je energielevel hoog blijft en je de moodswings goed kan opvangen.
Hoe gaat je partner met moodswings om?
Niet alleen jij, maar je partner kan ook last krijgen van jouw moodswings. Doordat je vaak verandert van stemming is het voor je partner vaak ook niet meer te begrijpen. Wat ontzettend belangrijk is, is om te blijven praten met elkaar. Als je partner je niet begrijpt of zorgen heeft, is het goed als hij dat aankaart. Maar ook andersom, als jij je vervelend voelt, is het ook belangrijk om dat duidelijk aan te geven. Zo vermijd je spanningen of een schuldgevoel. Pak zoveel mogelijk momenten samen om even met z’n tweetjes quality time te kunnen hebben. Dit versterkt jullie relatie nog meer.
Langdurige negatieve gevoelens.
Als je tijdens je zwangerschap last hebt van langdurige negatieve en depressieve gevoelens, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Langdurige depressieve gedachtes kunnen de kans op een prenatale depressie of vroeggeboorte vergroten. Als je hier last van hebt, hoef je je absoluut niet te schamen, meer dan 1 op de 8 zwangere vrouwen heeft last van depressieve gevoelens. Zorg dus dat je aan de bel trekt als je hier last van hebt.
Heb jij veel last van moodswings gehad tijdens je zwangerschap?
Lees ook:
Waarom voel ik mij depressief tijdens mijn zwangerschap?
Niemand heeft me ooit verteld dat ik m'n man zou gaan haten'
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)