Nachtmerries: onze slaapcoach vertelt je er alles over

Nachtmerries: onze slaapcoach vertelt je er alles over
  • in Kinderen
  • 0
  • 805
  • 05/03/2024

Kleine kinderen hebben er vaak last van: nachtmerries. Ze worden vaak in paniek wakker en roepen huilend om mama of papa. Wat zijn nachtmerries, hoe ontstaan ze en zijn ze überhaupt ergens goed voor? Slaapcoach Janine legt het je uit.

Wat zijn nachtmerries?

Nachtmerries zijn enge dromen. Een nachtmerrie kan optreden tijdens de REM (Rapid Eye Movement) slaapfase, die gekenmerkt wordt door intense droomactiviteit. De REM-slaap komt in cycli voor gedurende de slaapcyclus en neemt toe naarmate de nacht vordert. De meeste dromen, waaronder nachtmerries, vinden plaats tijdens deze REM- slaapfase. 

Typisch duurt de REM-slaapfase ongeveer 90 tot 120 minuten na het begin van de slaap en herhaalt zich ongeveer elke 90 minuten gedurende de nacht. Dit betekent dat een nachtmerrie zich meestal voordoet tijdens een van deze REM-slaapfasen. De exacte timing van een nachtmerrie kan variëren, maar nachtmerries zie je vaak in de tweede helft van de nacht, wanneer de REM-slaap langer duurt.

73% van de kinderen heeft last van nachtmerries.

Wat vergroot de kans op een nachtmerrie?

 Grote veranderingen zoals een verhuizing, naar een nieuwe school gaan of de komst van een broer of zus. Een nachtmerrie kan voor een kind ‘echt’ lijken. Je kind kan bang en overstuur zijn. Je kind heeft je op dat moment hard nodig.

Ook ontwikkelt je kind rond de twee jaar het vermogen om fantasie en realiteit te onderscheiden. Tijdens deze periode ondergaan kinderen aanzienlijke cognitieve en emotionele ontwikkelingen. Ze beginnen de wereld om hen heen actiever te verkennen en te begrijpen, en dit omvat ook het leren onderscheiden tussen wat echt is en wat niet.

Als een kind ongeveer twee jaar oud is, beginnen ze vaak met het ontwikkelen van een basaal begrip van fantasie en realiteit. Ze kunnen bijvoorbeeld beginnen te begrijpen dat een knuffelbeer geen echt levend wezen is, maar eerder een speeltje. Deze bewustwording en differentiatie ontwikkelen zich verder naarmate het kind ouder wordt, en tegen de leeftijd van 4 tot 6 jaar zou er doorgaans aanzienlijke vooruitgang mogen zijn in het vermogen om fantasie en realiteit te begrijpen en te onderscheiden.

Kijk dus goed wat je kindje leest en kijkt. Sommige beelden kunnen kindjes als eng ervaren.

Wat kun je doen om je kindje te ondersteunen?

Erken de angst

Je kind wil zich begrepen voelen. Wanneer je doet alsof er niks aan de hand is en je kind niet serieus neemt, heb je juist kans dat de angst groter wordt.

Stel je kind gerust en blijf zelf rustig

Midden in de nacht wakker worden is voor ons ouders niet altijd even makkelijk. Maar hoe rustiger jij bent, hoe rustiger je kind kan worden.

Laat je kind erover vertellen en leg uit dat de droom niet echt is. Dat je kind veilig is en jij er voor hem bent.

Afleiding

Wat heel goed bij mij zoon werkt is om hem af te leiden. Eerst neem ik zijn angst serieus, praten we erover, leg ik hem uit dat het niet echt is en dan probeer ik de stemming te veranderen. Bijvoorbeeld: waar zou je nu graag over willen dromen? Zullen we samen in de droom afspreken en dan gaan we allemaal leuke dingen doen. Dit werkt hier altijd.

Bij je kind blijven

Als het echt nodig is dan kun je bij je kind blijven tot hij slaapt. Je wil dat je kind weer rustig in slaap kan vallen en daar heeft hij jou bij nodig. 

Nachtlampje

Maak gebruik van een nachtlampje. Heel eerlijk, ik kan zelf ook niet slapen als de kamer pikdonker is. Kies wel voor een rood lampje. Rood licht heeft geen impact op de melatonine (slaaphormoon).

Bouw de dag rustig af

Zorg voor een fijn en rustig bedtijdritueel. Veel knuffelen en verbinding tijdens het bedtijdritueel gaat je kind helpen om rustiger te kunnen slapen.

Hopelijk heb je iets aan deze tips.

Hoe troost jij je kind als hij last heeft van een nachtmerrie?

Lees ook:

Een ziek kind en slapen: slaapcoach Janine heeft tips
Hazenslaapjes bij baby's onder de 6 maanden: tips!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Ik ben Janine, moeder van een Mace. Ik ben afgestudeerd als kinderslaapcoach en onrustdeskundige en sindsdien help ik gezinnen met mijn bedrijf ‘The new sleepcoach’. Ik leer ouders hoe je op een liefdevolle manier een goede slaapbasis instelt en hoe je een kind beter en zelf kunt laten slapen.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50