Navelstreng: de levenslijn tussen moeder en kind
- Redactie
- in Baby
- 0
- 992
- 01/03/2024
De navelstreng is dé levenslijn tussen de moeder en het kind. Deze streng heeft ervoor gezorgd dat het kindje goed heeft kunnen ontwikkelen in de buik en alle belangrijke stoffen binnen heeft gekregen. Waar dient de navelstreng nog meer voor? En wat doe je met de navelstreng na de geboorte?
Waar dient de navelstreng voor?
De navelstreng is de levenslijn tussen de moeder en het kind. De baby is in de buik helemaal afhankelijk van de navelstreng die aan de placenta vast zit. Het kind krijgt alle nodige voedingsstoffen en zuurstof van de moeder binnen doordat de placenta dit uit het bloed filtert en zo via de navelstreng het kind bereikt. De navelstreng voert ook afvalstoffen en koolzuur van de baby weer terug de navelstreng in. Dit komt terecht in het bloed bij de moeder, en verlaat het lichaam via de nieren en longen. De navelstreng is dus voor zowel de toevoer als afvoer van voedingsstoffen belangrijk. De navelstreng is alleen nodig als het kindje nog in de buik zit. Als de baby geboren is, is de navelstreng niet meer nodig. Deze kan dan doorgeknipt worden en zo kan een mooi naveltje bij de baby ontstaan.
Navelstreng door doorknippen
Vaak wordt er gekozen om de navelstreng door te laten knippen na de bevalling. Een ander woord daarvoor is afnavelen. Dit ziet er misschien pijnlijk uit maar dat is het niet. De baby voelt hier helemaal niks van, er zitten namelijk geen zenuwen in de navelstreng. De navelstreng wordt eerst met een klem dicht geknepen en daarna kan de streng doorgeknipt worden. Vaak mag de partner deze taak op zich nemen en de navelstreng doorknippen. Een navelstompje blijft dan over die er in de loop van de tijd vanzelf afvalt.
Navelstreng uitkloppen
Sommige ouders vinden het fijn om even te wachten met het doorknippen van de navelstreng. Dit heet ook wel het uitkloppen van de navelstreng. Een paar minuten wachten met het doorknippen van de streng zou een positief effect hebben op de gezondheid van de baby. Het laatste bloed uit de placenta kan dan nog bij de baby binnen komen.
Lotusbevalling
Een andere optie is om de navelstreng helemaal niet door te knippen maar zelf af te laten sterven. Dit heet een lotusbevalling. Sommige ouders vinden het fijn om de levenslijn tussen moeder en kind op natuurlijke wijze zelf af te laten sterven. De navelstreng en de placenta blijven dus aan de baby vast zitten totdat het er zelf afvalt.
Navelstompje
Als de navelstreng wel is doorgeknipt ontstaat er een navelstompje. Dit navelstompje wordt hard, krijgt een zwarte kleur en droogt op. Na ongeveer 5 tot 14 dagen valt het navelstompje eraf en blijft er een naveltje over. Zorg ervoor dat je niet zelf aan het navelstompje gaat pulken. Dit moet er vanzelf af vallen op een natuurlijke manier.
Verzorging navelstompje
Het navelstompje moet schoon en droog blijven. Dit kan je doen door het navelstompje met water te wassen en regelmatig te luchten. Eén keer per dag met een wattenstaafje en ontsmettingsmiddel de navel schoonmaken is genoeg. Pas op dat het navelstompje niet bedekt zit onder de luier maar kan luchten boven de luier uit. Controleer ook altijd even of het naveltje niet vies is geworden na een volle luier.
Een navelbreuk
Bij een navelbreuk komt de navel naar buiten te staan in plaats van naar binnen. Een navelbreuk heeft niks te maken met de navelstreng maar door de druk in de buikholte. Dit ligt dus niet aan de verzorging die jij aan de navelstreng hebt besteed.
Hoelang heeft het bij jouw kleine geduurd voordat het navelstompje losliet?
Lees ook:
Bijzondere foto: pasgeboren baby met navelstreng vast aan placenta
Navelstrengbloed doneren: wel of niet?
Bron: zwangerenportaal & derozedoos
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)