Naweeën: wat je moet weten en hoe je ermee om kunt gaan
- Redactie
- in Bevalling
- 0
- 766
- 06/05/2024
Nu de bevalling achter de rug is, is het tijd om te praten over een ander aspect van je postpartum-avontuur: naweeën. Ja, alsof een bevalling nog niet genoeg was, moeten we ook nog eens dealen met deze vervelende krampen. Wat zijn naweeën precies en wat kun je ertegen doen?
Wat zijn naweeën eigenlijk?
Naweeën zijn vervelende krampen die na de bevalling komen. Direct na de geboorte zorgen ze ervoor dat de placenta wordt geboren en dat de baarmoeder zich samentrekt om terug te keren naar zijn normale grootte. Sommige vrouwen voelen hier nauwelijks iets van, terwijl anderen ze omschrijven als heftige menstruatiekrampen of zelfs als weeën.
Good-to-know: bij een tweede of derde bevalling kunnen ze wat intenser zijn, omdat de spieren van de baarmoeder wat 'losser' zijn geworden!
Hoelang duren naweeën?
De duur varieert per vrouw, maar gemiddeld houden ze zo'n 3 tot 4 dagen aan. Gelukkig worden ze niet elke dag even hevig en zul je merken dat ze geleidelijk aan minder worden. Maar wees geduldig, het duurt zo'n zes weken voordat je baarmoeder volledig is hersteld. Dus het is normaal om nog wat lichte krampen te voelen gedurende die tijd.
Tips om de pijn te verlichten:
- Paracetamol: als de pijn echt te veel wordt, is paracetamol een veilige optie. Maximaal drie keer per dag 1000mg kan helpen.
- Warmte: een warme douche, bad of een warme kruik tegen je onderbuik kan wonderen doen om je spieren te ontspannen.
- Vaak plassen: het klinkt misschien triviaal, maar regelmatig plassen kan je baarmoeder helpen om beter samen te trekken.
- Massage: vraag je verloskundige of kraamverzorgende om advies over hoe je met massage je baarmoeder sneller kunt laten herstellen.
- Ademhalingsoefeningen: net zoals bij de bevalling zelf, kunnen diepe ademhalingsoefeningen je helpen om te ontspannen en de pijn te verlichten.
Onthoud dat het allemaal deel uitmaakt van het proces van het krijgen van een baby. Dus geef jezelf wat liefde en geduld terwijl je lichaam herstelt!
Heb jij ervaringen met naweeën? Wij zijn benieuwd!
Meer lezen?
Handig om te weten: wat is fluxus postpartum?
Video: alles over weeën!
Bron: Zwangerenportaal
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)