Nederlanders: Abortus? Ja, maar ook alternatieven bespreken
- Redactie
- in Zwangerschap
- 1
- 4871
- 02/03/2016
Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat Nederlanders een groot voorstander zijn van legale abortus, maar 'we' vinden dat ook de alternatieven meer op tafel moeten komen. Ook blijkt dat mensen meer behoefte hebben aan onafhankelijke hulp bij de verschrikkelijk moeilijke keuze om het kind te houden of weg te laten halen.
Reden van aborteren
Ondanks dat driekwart van de ondervraagde personen vóór de mogelijkheid van abortus is, zijn ze wel kritisch als de reden van het weghalen van het kind ligt in ontevredenheid over het geslacht, de woonruimte of financiële situatie of omdat men de baby niet kan combineren met werk. Men vindt het vanzelfsprekender als het leven van de moeder in gevaar is, de zwangerschap het gevolg is van een verkrachting of de ongeboren vrucht een ernstige medische aandoening heeft of niet levensvatbaar is.
Jongeren minder positief over abortus
Instantie FIOM – die hulp biedt bij ongewenste zwangerschappen – merkt al langere tijd dat abortus in een steeds negatiever daglicht komt te staan, vooral onder jonge vrouwen. Directrice Ellen Giepmans vindt dit zorgelijk omdat ze wil voorkomen dat het taboe op abortus (weer) toeneemt. ‘We zien dat het aantal tienerzwangerschappen in 2015 voor het eerst sinds jaren licht toeneemt. Dat sluit aan bij de TNS NIPO-peiling, waarin je ziet dat jonge mensen minder positief denken over abortus (66%) dan ouderen (74%). De babyboom-generatie heeft gevochten voor anticonceptie en het 'baas in eigen buik'-principe, jongeren hebben daar minder mee, ervaren wij.’
Giepmans wil dat jonge vrouwen abortus wel als optie blijven zien, ondanks meningen van anderen. ‘Jong zwanger raken wordt vaak als 'een beetje dom' bestempeld. Vrouwen durven er niet over te praten, ook niet over het beëindigen van de zwangerschap.’
Hoe denk jij hierover?
Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje