Nesteldrang: ook Dionne Stax heeft er 'last’ van
- Chantal
- in Zwangerschap
- 0
- 508
- 06/11/2024
Nesteldrang: op een bepaald moment krijgen alle zwangere vrouwen er last van. Je wilt je huis op orde hebben voordat de kleine er is. Presentatrice Dionne Stax laat op Instagram zien dat zij ook bevangen is door een van de meest fascinerende fenomenen tijdens de zwangerschap.
Op Instagram plaatste ze een story waarin ze vertelt dat er veel mensen via een dm aan haar vragen hoe het nu met haar gaat. Ze laat weten dat het goed met haar gaat en dat de nesteldrang heeft toegeslagen. “De babykleren zijn al 10 keer gewassen en het huis is al 16 keer schoongemaakt!” meldt ze. Ook laat ze een mooie foto zien van haar inmiddels flinke 'babybump’.
Maar wat is nesteldrang nu precies en waar komt het vandaan? Wij leggen het je uit!
Wat is nesteldrang?
Nesteldrang is een intense en vaak plotselinge drang om op te ruimen, schoon te maken, en alles perfect voor te bereiden voordat de baby komt. Je voelt de neiging om ieder hoekje in huis aan te pakken, de babykamer een aantal keren opnieuw te herschikken, en soms zelfs midden in de nacht op te staan om nog iets af te maken. Voor de meeste vrouwen komt deze fase vooral voor in het derde trimester, al kan het ook al eerder opspelen.
Wat gebeurt er precies als de nesteldrang heeft toegeslagen?
Dionne vertelde dat zij de babykleding al talloze keren heeft gewassen en het huis al ettelijke keren heeft schoongemaakt. Door nesteldrang krijg je als het ware een soort energieboost, een turbo waar je normaal gesproken misschien niet eens over beschikt. Dit kan variëren van het poetsen van ramen, reorganiseren van kasten, het schoonmaken van de koelkast, de babykleertjes eindeloos sorteren, of zelfs complete verbouwplannen. Het is alsof alles in je zegt dat het huis in perfecte staat moet zijn voor de kmst van je baby. En ook al ben je misschien moe, op een of andere manier voel je tóch de drang om alles nu gedaan te krijgen.
Waar wordt die drang door veroorzaakt?
Nesteldrang wordt veroorzaakt door een combinatie van hormonale en psychologische factoren. Naarmate je lichaam zich voorbereidt op de bevalling, wordt de aanmaak van hormonen zoals oxytocine en progesteron verhoogd. Oxytocine speelt bijvoorbeeld een rol bij de samentrekkingen tijdens de bevalling, maar draagt ook bij aan het versterken van de moeder-kind band. Deze hormonale veranderingen kunnen de instinctieve drang aanwakkeren om je huis ‘veilig en gereed’ te maken voor de kleine.
Daarnaast is nesteldrang ook een psychologisch proces. De komst van een baby brengt veel onzekerheid met zich mee en het idee dat alles in huis perfect op orde moet zijn, kan een manier zijn om wat controle te krijgen over deze nieuwe situatie. Een opgeruimde en geregelde omgeving kan helpen om je rustiger en zelfverzekerder te voelen over de grote verandering die eraan komt.
Tips
Hoewel nesteldrang een natuurlijk proces is, moet het natuurlijk geen uitputtingsslg worden. Een baby in je buik laten groeien, kost immers al genoeg energie. Daarom hebben we een paar tips om te zorgen dat nesteldrang je niet helemaal gaat overweldigen:
Maak een Lijstje
Schrijf op wat je écht belangrijk vindt om gedaan te krijgen. Focus op een paar kleine taken per dag zodat je niet oververmoeid raakt.
Vraag hulp aan je omgeving
Je hoeft het allemaal niet alleen te doen. Betrek je omgeving erbij. Samen klussen kan leuk zijn, en bovendien voorkom je dat je jezelf overbelast.
Luister naar je lichaam
Heb je geen energie? Neem dan rust. Nesteldrang kan soms zo intens voelen dat je vergeet te pauzeren, maar oververmoeid raken is niet wat je wilt vlak voor de bevalling.
Houd het realistisch
Bedenk dat niet alles perfect hoeft te zijn. Uiteindelijk is liefde en aandacht voor je kleintje het allerbelangrijkste, niet die perfect georganiseerde kast.
Heb jij last (gehad) van nesteldrang?
Lees ook:
Lezeressen vertellen: last van nesteldrang
Nesteldrang? 6 manieren om je huis klaar te maken voor de baby
Lekker luisteren: podcast over vroeggeboorte
Beeld: Instagram/Dionne Stax
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)