Niet heel sociaal: Ik deed niet mee aan Moeders voor Moeders
- MarloesW
- in Zwangerschap
- 22
- 38182
- 14/07/2020
Ben je zwanger? Dan wil je dat blije gevoel natuurlijk delen met vrouwen die niet zo vanzelfsprekend zwanger kunnen worden! Dat was ik in ieder geval wel van plan. Het leek me een zeer kleine moeite, met een heel groot gewin voor een ander. Toch liep het allemaal anders, toen ik eenmaal echt zwanger bleek te zijn.
Moeders voor Moeders
In 1927 werd aangetoond dat de urine van zwangere vrouwen hormonen (hCG) bevatten die de vruchtbaarheid kunnen bevorderen. Vrouwen die zomaar zwanger kunnen worden, kunnen veel baat hebben bij dit hormoon. In 1931 werd Urine Inzameling Organon opgericht, wat we sinds 1966 als Moeders voor Moeders kennen.
Uit urine van vrouwen die tussen de zes en zestien weken zwanger zijn kan het hormoon hCG gewonnen worden. Van dit hormoon wordt in fabrieken middelen gemaakt die andere vrouwen kunnen gebruiken om de vruchtbaarheid (en de kans op een zwangerschap) te vergroten.
Hoe werkt het dan?
Zodra je weet dat je zwanger bent, kan je je bij Moeders voor Moeders aanmelden. Er wordt een afspraak gemaakt waarin je wordt bezocht door één van de medewerksters. Zij geeft je nogmaals een zwangerschapstest en als die wederom positief is, kan je officieel beginnen met het verzamelen van je urine. Als dank voor je deelname krijg je ook nog een aardigheidje, al hoef je het daar natuurlijk niet voor te doen.
Van Moeders voor Moeders krijg je elke week een krat met lege flessen, waar je je urine in kunt bewaren. Ook krijg je eenmalig een groter witte kan (soort maatbeker) om je urine in op te vangen. Elke dag gebruik je een nieuwe fles, ongeacht of de fles vol is of niet. Daarna wordt de krat omgewisseld op een afgesproken tijdstip. Je hoeft niet thuis te blijven om de krat zelf aan een chauffeur te overhandigen, tijdens je eerste afspraak kan je bespreken waar je de krat achterlaat en waar de chauffeur een nieuwe krat neer kan zetten.
Waarom niet?
Ik zou mezelf wel als sociaal en maatschappelijk betrokken willen classificeren. Dat ik ooit mee zou doen aan Moeders voor Moeders, daar twijfelde ik niet aan. Totdat ik eenmaal echt zwanger was en in mijn omgeving voorzichtig probeerde te peilen naar de ervaringen van anderen. Ik hoorde voornamelijk veel praktische problemen van vrouwen die erg misselijk waren en het best wel als een gedoe hadden ervaren om de hele dag in een beker te plassen. De enige ervaring die ik had met in bekers plassen, was de keer dat ik een zwangerschapstest deed en ik inderdaad de wc en mijn handen vies maakte. Hmm. Opeens zag ik mijn deelname aan Moeders voor Moeders helemaal niet zo zitten.
De misselijkheid heeft ook bij mij een grote rol gespeeld in het feit dat ik me niet heb aangemeld bij Moeders voor Moeders. Ik moest iedere ochtend al zo vechten tegen de misselijkheid, dat het me niet heel prettig leek om ook nog met een maatbeker urine in de weer te gaan.
Is het echt?
Daarbij kwam dat ik me gek genoeg überhaupt niet kon voorstellen dat ik écht zwanger was, ondanks dat ondergeplaste stokje met twee streepjes. Uiteindelijk nam ik me steeds om me na de eerste echo - als zou blijken dat er écht iets in mijn buik zat - aan te melden. Maar toen die eerste echo eenmaal geweest was, voelde ik alsnog weerstand tegen een aanmelding. Het kwam er grofweg op neer dat ik er eigenlijk ‘geen zin’ in had en dat viel me eerlijk gezegd vies van mezelf tegen. Tot week 11 heb ik getwijfeld, maar ik ondernam geen actie. Na die tijd is aanmelden niet meer mogelijk en dat gaf me destijds stiekem wel rust. Ik ben blijkbaar toch niet zo sociaal en maatschappelijk betrokken als ik altijd van mezelf had gedacht. Jammer!
Ik hoop dat ik er bij een volgende zwangerschap wel de motivatie voor kan vinden om mee te doen, want ik vind Moeders voor Moeders een fantastisch initiatief. Maar inmiddels kan ik helaas niets anders dan toch begrip opbrengen voor de zwangeren die hun urine gewoon doorspoelen...
Hebben jullie meegedaan met Moeders voor Moeders?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (22) Stuur een bedankje