Nieuwe wet: kweken van embryo voor onderzoek
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 812
- 12/05/2023
Het kweken van een embryo wordt nu alleen nog gedaan voor zwangerschapsbehandelingen als IVF. Al jaren pleiten wetenschappers voor het kweken van embryo’s, maar in de coalitie zijn de meningen hierover verschillend. D66 en VVD willen de wet voor het kweken van embryo’s gaan invoeren voor onderzoeksdoeleinden.
Het kweken van embryo’s mag in Nederland alleen voor behandelingen om zwanger te raken. Voor wetenschappelijk onderzoek mogen er (nog) geen embryo's worden gekweekt. Wel mogen artsen restembryo’s gebruiken die overgebleven zijn van bijvoorbeeld IVF-behandelingen. Hiermee kunnen ze onderzoeken uitvoeren. Het nadeel is dat ze hier niet genoeg aan hebben en het beginstadium van een embryo nu niet kunnen onderzoeken, terwijl ze daar juist alle informatie over willen weten. Er worden nu gedoneerde restembryo’s gebruikt en gekweekte stamcellen van muizen.
Tegenpartij
Christelijke partijen als de ChristenUnie zijn tegen het wetvoorstel. Zij vinden dat een embryo een levend wezen is. Ze zijn erop tegen dat een gekweekte embryo alleen gebruikt wordt voor onderzoek, om vervolgens te vernietigen. De christelijke partijen houden al jaren deze wetwijziging tegen. Alleen nu zien D66 en VVD een kans om hem door te laten voeren.
Behandelingen
Artsen vinden het jammer dat deze wet nog niet is doorgevoerd. Ze geven aan dat het onderzoeken van een embryo enorm zou helpen met de ontwikkeling van behandelingen. Het kweken en onderzoeken van embryo’s zou IVF-trajecten verbeteren en het behandelen van erfelijke ziektes makkelijker maken. Daarbij zouden ze behandelingen veiliger, succesvoller én efficiënter kunnen maken. Nu slaagt ongeveer maar 20% van de vrouwen met IVF-behandeling erin, om zwanger te worden. Dit percentage zou veel groter kunnen worden, als onderzoekers de allereerste dagen van een embryo kunnen onderzoeken. Daarvoor zouden ze dus moeten kweken. Artsen begrijpen het ethische dilemma, maar geven aan dat het alleen gaat over een klompje cellen en niet over een foetus.
Lees ook:
Oproep: hoe heb jij een IVF-behandeling ervaren?
Kleiner embryo door ultrabewerkt voedsel
Bron: rtlnieuws
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)