O nee! Je wordt eerder oud door het moederschap dan door roken of obesitas

O nee! Je wordt eerder oud door het moederschap dan door roken of obesitas
  • in Moeder
  • 0
  • 2248
  • 15/03/2018

Zie je er tijdens een zwangerschap stralend uit door die mooie zwangerschapsgloed in je gezicht en dat overvolle haar, na de bevalling wordt alles anders. Sterker nog: moederschap heeft een behoorlijke aanslag op je gezondheid. En het schijnt nog erger te zijn dan het effect van roken en obesitas!

Ben je eenmaal bevallen dan merk je de eerste ontzwangerschapssypmtomen al vrij snel: je haar valt uit, je ziet bleek en moe door de slapeloze nachten, je lichaam is verre van voor de zwangerschap en zo zijn er nog wel meer ontzwangerschapsverschijnselen… Je beseft dat je nu even niet helemaal top bent. Maar eigenlijk wordt het alleen maar erger! Want uit recent onderzoek blijkt dat het moederschap een groter negatief effect heeft op je gezondheid dan roken of obesitas.

Lees ook:
Vind je het gek dat we moe zijn: de gemiddelde moeder heeft 59 taken per dag

Moederschap heeft invloed op je dna

Voor het Amerikaanse onderzoek werden ruim 2.000 vrouwen tussen de 20 en 44 jaar onderzocht. Er werd gekeken naar de lengte van de telomeren. Een telomeer is een stukje dna aan het uiteinde van een chromosoom. Om het even kort door de bocht te zeggen: telomeren beschermen de chromosomen. Korte telomeren worden gekoppeld aan sterfte.

Onderzoek

Uit het onderzoek kwam naar voren dat vrouwen die een bevalling hebben meegemaakt kortere telomeren hebben dan vrouwen die nooit zijn bevallen. Het viel zelfs op dat het effect op telomeren door een bevalling groter is dan door roken en obesitas!

Onderzoeker Anna Pollack: “Uit andere onderzoeken is al gekeken naar de effecten van roken en obesitas op de lengte van telomeren en daar kwam naar voren dat roken en obesitas van invloed zijn. In ons onderzoek zien we dat een bevalling een nog grotere invloed heeft op de lengte van telomeren.”

Eerder grijs haar en rimpels?

Het betekent overigens niet dat vrouwen die een bevalling mee hebben gemaakt eerder rimpels en grijs haar kijken. Het gaat volgens Pollack meer om de veroudering van cellen. Ook voegt ze toe dat er meer onderzoek moet worden gedaan, omdat er in deze studie geen rekening is gehouden met factoren als bijvoorbeeld stress en de mate van vruchtbaarheid.

“Moeders die kinderen hebben gekregen hebben kortere telomeren dan vrouwen die geen kinderen hebben gekregen, maar we weten niet precies op welk moment van hun leven dat is gebeurd. We kunnen niet met zekerheid zeggen dat het komt door het krijgen van kinderen. We willen voorkomen dat deze resultaten ervoor zorgen dat dit van invloed is op plannen voor gezinsuitbreiding.”

Bron: HuffingtonPost

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50