Oeps! Dalende spermakwaliteit door plastic, crèmes en parfums
- Redactie
- in Lifestyle
- 0
- 1555
- 10/01/2023
Wetenschappers waarschuwden onlangs voor een dalende spermakwaliteit. Naast roken, alcohol en overgewicht, zijn ook volgens experts chemische stoffen in dagelijkse producten zoals plastic, crèmes en parfum grote boosdoeners.
De kwaliteit van sperma gaat al jaren achteruit. Had in de jaren 70 één milliliter sperma nog gemiddeld 90 miljoen zaadcellen, inmiddels is dat gedaald naar 50 miljoen zaadcellen per milliliter. Niet alleen roken, alcohol en overgewicht zorgen voor deze daling, maar uit meerdere onderzoeken blijkt dat weekmakers en andere chemische stoffen ook deze dalende trend in stand houden.
Plastic en cosmetica
Volgens toxicoloog Marjorie van Duursen zijn deze chemische stoffen, in dit geval weekmakers, moeilijk te vermijden omdat ze in veel producten zitten die we dagelijks gebruiken. "De producten zitten in veel plastics, elektronica en cosmetica.” Maar het kan ook in je eten zitten. Zo adviseert ze om je voedsel niet in plastic bakjes op te warmen in de magnetron.
Wat zijn weekmakers?
Weekmakers zijn chemische stoffen die je in veel dagelijkse producten tegenkomt. Ze zijn vooral bedoeld om producten van plastic en kunststof soepel en buigzaam te maken. Ze zitten bijvoorbeeld in je douchegordijn of voedselverpakkingen, maar ook in speelgoed. Volgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit zijn weekmakers bij normaal gebruik niet schadelijk voor je gezondheid, maar bij veel en langdurig contact kan dat wel schadelijk zijn voor vooral bij (ongeboren) baby's, kinderen en zwangeren.
Dalende spermakwaliteit
Volgens uroloog Gert Dohle komen kinderen die tijdens de zwangerschap verhoogd zijn blootgesteld aan hormoonverstorende stoffen veel eerder in de puberteit komen. Maar ook blijken kinderen minder testosteron aan te maken en ontwikkelen de testikels zich slechter. “De gevolgen zijn dat jongens als ze later groot zijn en een kinderwens hebben, onvoldoende zaadkwaliteit hebben. Of soms hebben ze helemaal geen zaad.”
Wetgeving
Ook al komt uit steeds meer onderzoeken dat deze chemische stoffen schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid, lukt het de Europese Commissie maar niet om met strenge wetgeving te komen om de risico's van deze stoffen te beperken. Sommige landen nemen zelf maatregelen, maar Nederland neemt een afwachtende houding aan, omdat te voorkomen dat er te veel verschillende maatregelen in de lidstaten ontstaan. De overheid verwijst nu naar waarzitwatin.nl waar je meer informatie kunt vinden over de risico's van hormoonverstorende stoffen.
Lees ook:
8 voedingsmiddelen die het aantal zaadcellen en de kwaliteit ervan verhogen
Zo wordt de kwaliteit van zijn zaadcellen optimaal
Bron: NOS.nl
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)