Olvarit past potjes babyvoeding aan: geen bruine smurrie meer
- Redactie
- in Voeding
- 11
- 4642
- 30/06/2016
De potjes babyvoeding van Olvarit met anonieme bruine smurrie zijn vanaf juli verleden tijd. Voortaan worden het groentepotjes met één duidelijke groente erin. De inhoud wordt aangepast zodat baby’s later meer soorten groente en fruit lusten.
Trend: puur & eerlijk
Olvarit speelt hiermee in op de heersende trend dat voedsel weer terug moet naar de basis: puur en eerlijk. “Wortelen zijn oranje en smaken van nature zoeter, broccoli is groen en is wat bitter. En die gaan we niet mengen tot een onherkenbare bruine pap. In plaats daarvan laten we hen telkens met één smaak per keer kennismaken. Na enkele maanden wordt de inhoud van de potjes wat 'complexer'. Maar ook dan is nog altijd één groente prominent aanwezig", aldus Leanne Olivier, onderzoekster bij Nutricia Research. Het idee erachter: wie als baby aan echte groente went, zal later meer groente lekker vinden.
Het Voedingscentrum reageert positief op deze ontwikkeling. “Wij zeggen al jaren dat je kinderen aan één specifieke smaak moet laten wennen. Dus ik ben blij verrast dat Nutricia dit nu doet", zegt Els Dijkstra van het Voedingscentrum. “Geef je baby niet steeds één zoete massa, niet altijd wortelen of iets met een kwak appelmoes eroverheen. Smaak is een leerproces. Als je een kind tien tot vijftien keer aan een bepaalde smaak laat wennen, dan is de kans groot dat hij het gaat lusten. Het zou mooi zijn als dit ertoe leidt dat kinderen meer groente gaan eten.”
Vers versus potjes
Ook Jan Sobecki, chef-kok in restaurant Chapeau! (2 michelin-sterren) in Bloemendaal is enthousiast. Voor een deel dan. “Een mengelmoes van vier of vijf groenten vind ik helemaal niets. Dan kom je er ook niet achter welke groente je kind echt niet lust. Eén groente is beter, die kennis komt nu gelukkig langzaam naar ons toe." Echter, als het aan de sterrenkok ligt, zijn potjes prut uit de supermarkt uit den boze. “Weet je hoe lang die potjes al in de winkel staan! En dan gaan we het thuis nog een keer koken. Dan is de voedingswaarde wel weg hoor. Hoe moeilijk is het om zelf even een stukje bloemkool te koken voor je kind. Mijn zoon krijgt elke dag een papje, gemaakt door pap.”
Dijkstra van het Voedingscentrum vindt dat laatste argument niet gegrond. “Dat er geen voedingswaarde in potjes babyvoedsel zit, is een fabeltje. De groenten gaan zo van de boer het potje in en worden goed geconserveerd. Ons bezwaar is voornamelijk dat het vaak een eenheidsmaaltijd is, net een zalfje.”
Wat vind jij van deze veranderingen van Olvarit? Goed idee?
Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Interessant om te zien
Magazine - 12 maanden Populaire topics
Populaire blogs
Reageer op dit artikel
reacties (11) Stuur een bedankje