Onderzoek: 1 op de 6 mensen kampt met vruchtbaarheidsproblemen
- Redactie
- in Kinderwens
- 0
- 815
- 05/04/2023
In een wereld van social media waarbij we de ene zwangerschapspost na de andere zien, kan het voor stellen die met vruchtbaarheidsproblemen kampen erg moeilijk zijn. Uit nieuw onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie komt naar voren dat ze niet de enige zijn. Sterker nog; 1 op de 6 mensen wereldwijd zitten in hetzelfde schuitje.
Aandoening
De Wereldgezondheidsorganisatie beschrijft onvruchtbaarheid als een aandoening van het mannelijke of vrouwelijke voortplantingssysteem. Voor deze analyse keek de organisatie naar ruim 12.000 onderzoeken die de prevalentie van onvruchtbaarheid tussen 1990 en 2021 rapporteerden.
17,5 procent onvruchtbaar
Onderzoekers ontdekten dat ongeveer 17,5 procent van de bevolking op een bepaald moment in hun leven door onvruchtbaarheid is getroffen. Dit is met verschillen in sociaaleconomische klassen en regio's gemeten.
Primaire en secundaire onvruchtbaarheid
Bij het verder uitsplitsen van de gegevens ontdekten onderzoekers dat 9,6 procent van de mensen last had van primaire onvruchtbaarheid (wanneer een persoon nog nooit zwanger is geweest), terwijl 6,5 procent van de mensen last had van secundaire onvruchtbaarheid. Bij deze vorm is de persoon al eens eerder zwanger geweest. Secundaire onvruchtbaarheid wordt vaak geassocieerd met postpartuminfecties, onveilige abortussen en seksueel overdraagbare aandoeningen.
Helpen
Hoe help je iemand met vruchtbaarheidsproblemen?
- Laat weten dat je er voor ze bent. Onvruchtbaar zijn als je heel graag een kindje wilt kan ontzettend pijn doen en vraag hoe jij ze kan steunen. Door bijvoorbeeld begrip, interesse en medeleven te tonen, kom je al een eind.
- Geef geen ongevraagde adviezen over mogelijke behandelingen of acties. De dingen die jij bedenkt zullen vast ook al eens overwogen zijn. Alleen als mensen om hulp vragen, is dit oké.
- Als jij zwanger bent, is er een grote kans dat je dit het liefst over de daken schreeuwt, maar houd rekening met die ene persoon. Je kan ze bijvoorbeeld even apart nemen en het op die manier tegen ze zeggen.
Meer lezen?
Hoe houd je mentaal sterk als je om moet gaan met onvruchtbaarheid?
Heb jij last van vruchtbaarheidsproblemen?
Lees ook
Teelbalkanker en vruchtbaarheid: hoe zit dat precies?
Over PCOS: 'Ik dacht dat ik ongesteld werd, maar het bleken nepbloedingen te zijn'
Bron: thebump
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)