Onderzoek: behandeling met progesteron vermindert risico ernstig vroeggeboorte
- Redactie
- in Bevalling
- 0
- 620
- 12/03/2024
Het risico op een ernstige vroeggeboorte wordt kleiner als een zwangere vrouw rond 20 weken zwangerschap met een korte baarmoedermond een behandeling met het hormoon progesteron krijgt. Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC.
Korte baarmoedermond
Zwangere vrouwen die rond 20 weken zwangerschap een korte baarmoedermond hebben, hebben een verhoogde kans om vroeg te bevallen. Nu blijkt dat een behandeling met progestron beter is dan een pessarium bij het verminderen van het risico op ernstig vroeggeboorte.
Hoogleraar Verloskunde Eva Pajkrt: “Dit is een belangrijke verbetering die kan bijdragen aan het verminderen van vroeggeboortes en de bijbehorende complicaties, zoals een verhoogd risico op babysterfte en langdurige gezondheidsproblemen voor het kind.” Het onderzoek werd gepubliceerd in BMJ.
Wanneer te vroeg geboren?
Jaarlijks worden er ongeveer 13,5 miljoen kinderen wereldwijd te vroeg geboren. Er is sprake van een vroeggeboorte als de baby voor 37 zwangerschap ter wereld komt. Een vroeggeboorte kan verstrekkende gevolgen hebben. Zo lopen te vroeg geboren baby's het risico op levenslange complicaties, zowel lichamelijke als ontwikkelingsproblemen.
Onderzoek
Amsterdam UMC heeft onderzocht wat de beste behandeling is voor vrouwen met een baarmoedermond korter dan 25 mm bij de 20 weken echo, want die hebben een verhoogd risico op vroeggeboorte van hun kind. 25 centra deden mee aan dit onderzoek, waarbij bij een grote groep zwangere vrouwen de baarmoedermond werd gemeten. Vrouwen met een korte baarmoedermond mochten meedoen aan het onderzoek.
Progesteron
Voor vrouwen met een baarmoedermondlengte tussen 25 mm en 35 mm bleek er geen significant verschil te zijn in het aantal complicaties als gevolg van vroeggeboorte tussen de groep die het hormoon progesteron gebruikte en de groep die een pessarium gebruikte.
Pajkrt: “Op basis ons onderzoek adviseren wij om bij alle zwangere vrouwen de lengte van de baarmoedermond te meten tijdens de 20 weken echo. Vrouwen met een baarmoedermond korter dan 25 mm zouden geïnformeerd moeten worden over de mogelijkheid tot behandeling met Progesteron.”
Lees ook:
Lezeressen vertellen: 'Mijn kind werd veel te vroeg geboren'
Evelyn: 'Ik beviel met 32 weken'
Beeld: Hush Naidoo Jade Photography via Unsplash
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)