Onderzoek: gepasteuriseerde donormelk niet beter dan poedermelk voor prematuurtjes

Onderzoek: gepasteuriseerde donormelk niet beter dan poedermelk voor prematuurtjes
  • in Voeding
  • 4
  • 5909
  • 03/05/2016

Zoals we allemaal weten is borstvoeding nu eenmaal gezonder dan poedermelk. Vooral premature baby’s hebben veel baat bij borstvoeding. Maar dit vraagt erg veel geduld en doorzettingsvermogen en soms lukt dit gewoonweg niet. Vaak hoor je dan over donormelk van andere moeders. Maar nu blijkt uit onderzoek dat gepasteuriseerde donormelk niet beter is dan kunstvoeding voor te vroeg geboren baby’s in de eerste tien dagen van hun leven.

Het allerbeste voor prematuurtjes is nog steeds de eigen moedermelk. Deze resultaten komen voort uit een onderzoek dat maandag is verschenen van het VU medisch centrum en AMC onder premature baby’s. Volgens de onderzoekers hebben baby's die worden gevoed met eigen moedermelk een veel kleinere kans op dodelijke infecties en de gevaarlijke darmziekte NEC, dan de kleine hummeltjes die kunstvoeding krijgen.

Extreem laag geboortegewicht
Ongeveer 10% van de baby’s wordt te vroeg geboren (voor 37 weken) en ongeveer 15% hiervan weegt minder dan 1500 gram. Er is dan sprake van een extreem laag geboortegewicht. Deze premature baby’s krijgen vaker te maken met bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, de darmziekte NEC en overlijden.

Effecten lange termijn
De wetenschappers van de studie onderzochten 373 baby's in de eerste tien dagen van hun leven. Ze plaatsen hierbij wel de kanttekening dat de onderzoeksperiode kort was. Voor de gezondheidseffecten op lange termijn van moedermelk, kunstmelk en donormelk is volgens hen aanvullend onderzoek nodig.

Daarnaast merkt het onderzoekteam op dat donormelk van een andere vrouw dan de biologische moeder wordt gepasteuriseerd en ingevroren voor later gebruik. Hierdoor neemt de kwaliteit van de melk af. Tegelijkertijd denken de onderzoekers dat gebruik van donormelk voor langere termijn wel voordelen heeft, zowel op infecties als op het IQ van het kind.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50