Onderzoek: Je baby zichzelf in slaap laten huilen kan géén kwaad

Onderzoek: Je baby zichzelf in slaap laten huilen kan géén kwaad
  • in Baby
  • 8
  • 25542
  • 25/05/2016

“Ik laat mijn kind echt niet huilen tot hij vanzelf in slaapt valt! Dat is hartstikke zielig!” Je zult het meer dan eens gehoord hebben. Maar ís het ook zo? Nee, toont recent onderzoek aan: het kan geen kwaad om je baby zichzelf in slaap te laten huilen.

Je kent het wel: je hebt je kindje naar bed gedaan, zit net lekker op de bank en… hij of zij begint te krijsen. Eerst zachtjes, daarna oor-ver-do-vend. Niet meteen oppakken, denk je misschien nog heel pedagogisch, maar dan heb je er genoeg van. Je laat je kind toch niet huilen tot hij erbij neervalt? Superzielig is het, en straks houdt hij er nog wat aan over. Welke ontaarde moeder neemt dat risico? Relax, adem in, adem uit: van je baby zichzelf in slaap laten huilen, krijgt hij niks. Dat heeft onderzoek aan de Flinders University in Adelaide, Australië, voorzichtig uitgewezen.

Verschillende slaapmethodes
Wetenschappers van de Flinders Universiteit waren benieuwd of de manier waarop je je kindje in slaap laat vallen, invloed heeft het ontstaan van stress en daarmee de ontwikkeling van emotionele problemen en gedrags- en bindingsissues op de lange termijn. De onderzoekers lieten de ouders van 29 baby’s twee verschillende slaapmethodes toepassen. De ene helft van de vaders en moeders moest de baby zichzelf in slaap laten huilen (‘cry it out’), de andere helft kreeg de instructie om de bedtijd van het kindje op te schuiven (‘fading bedtime’). Door de baby iets langer wakker te houden dan normaal, zou hij namelijk wat vermoeider raken en dus sneller in slaap vallen.

Naast de groep van 29 baby’s was er nog een controlegroep van 12 ouders en hun baby’s. Zij kregen slaapeducatie om het in slaap laten vallen van hun kindje te bevorderen.


Foto: Shutterstock
In slaap laten huilen niet stressvoller
De onderzoekers maten tijdens het toepassen van de diverse slaapmethodes het stresshormoon cortisol bij de baby’s. Een hoge hoeveelheid hiervan kan namelijk duiden op stress op de lange termijn.

Wat bleek? Het cortisolgehalte van de baby gaat bij zowel de laten-uithuilenmethode als de fading-bedtime-toepassing niet omhoog. Beide methodes verkorten daarnaast de tijd tot het kindje in slaap valt. Het duurt bij de cry-it-out-methode zo vijf minuten voor de baby in slaap valt, en bij de bedtijd-opschuiven-manier acht. Bij een gebruikelijke methode, zoals het in slaap wiegen van je kindje, duurt het vaak bijna een kwartier voordat hij of zij naar dromenland vertrekt.

Toch een beetje stressvol
De uithuilmanier levert dus geen stress en daardoor mogelijk emotionele schade voor je kindje op, en is ook nog eens het effectiefst. Tenminste: dat is een voorzichtige conclusie, want het onderzoek is niet onder grote aantallen baby’s gehouden. Daarnaast plaatsen de Australische onderzoekers een kanttekening bij de uithuilmethode: hoewel je baby er geen last van heeft, kan het voor jou en je partner wél heel stressvol zijn je kindje te laten huilen. Probeer daarom bij slaapproblemen éérst de bedtijd op te schuiven.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons dan op Facebook en volg ons op Twitter!

Bron: Pediatrics (mei 2016)

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50