Onderzoek: te vroeg geboren baby's ontwikkelen waarschijnlijk zwakkere botten

Onderzoek: te vroeg geboren baby
  • in Baby
  • 2
  • 3564
  • 31/05/2016

Er wordt steeds meer bekend over de gevolgen van te vroeg geboren kinderen. Nu blijkt uit onderzoek dat baby’s die te vroeg geboren worden mogelijk minder sterke botten ontwikkelen.

Kinderen die een laag geboortegewicht hadden als gevolg van vroeggeboorte, beschikken later in hun leven over iets dunnere botten dan hun leeftijdsgenoten. Dit concluderen Noorse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Endocrine Abstracts. De relatief lage botmassa wordt mogelijk veroorzaakt door een verstoord proces waarbij calcium wordt overgedragen van moeder op kind.  

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de botmassa te meten van 186 volwassen proefpersonen. In deze groep waren 52 mensen te vroeg geboren, en 52 personen hadden om andere redenen een laag gewicht bij hun geboorte. De rest van de deelnemers aan het onderzoek waren 'op tijd' geboren met een normaal gewicht.    

Lage botmassa
De proefpersonen met een laag geboortegewicht bleken gemiddeld genomen een relatief lage botmassa te hebben. Bij de mensen die niet te vroeg waren geboren, kon dat lage cijfer worden verklaard door hun lengte: ze waren relatief klein en hadden daardoor wat minder botmassa. De proefpersonen die daadwerkelijk te vroeg waren geboren, hadden niet alleen minder botmassa doordat ze kleiner waren. Hun botten waren gemiddeld genomen tevens dunner.

Volgens de wetenschappers is dat goed te verklaren. In de laatste weken van een zwangerschap draagt het lichaam van de moeder veel calcium over op de baby. Als een kind te vroeg ter wereld komt, wordt die overdracht van calcium dus vroegtijdig gestopt.

Speciaal dieet
Volgens hoofdonderzoekster Chandima Balasuriya is het dan ook aan te raden om de botten van te vroeg geboren baby's te versterken met een speciaal dieet. "Als we ervoor zorgen dat kinderen met een laag geboortegewicht veel calcium, vitamine D en eiwitten binnenkrijgen in combinatie met lichaamsbeweging, kunnen we daarmee de kans verkleinen dat ze later in hun leven botbreuken oplopen", geeft ze op nieuwssite EurekAlert aan.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Bron: Nu.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50