Onderzoek: werkgevers moeten meer doen aan veiligheid van zwangere werknemers
- Redactie
- in Zwangerschap
- 1
- 704
- 04/01/2023
Zwangere vrouwen met een baan lopen meer risico op complicaties tijdens de zwangerschap, blijkt uit onderzoek van bedrijfsarts Monique van Beukering: “Werkgevers moeten meer doen aan de veiligheid van hun zwangere werknemers.”
Uit haar onderzoek waarmee ze in december 2022 is gepromoveerd bij Amsterdam UMC blijkt dat de bestaande wettelijke regels en richtlijnen om zwangeren te beschermen niet worden toegepast bij de helft van de vrouwen met een ‘laag risico zwangerschap’. Bij vrouwen die zwanger zijn van een meerling stijgt dat percentage zelfs naar 60 procent.
Regels en richtlijnen voor zwangere werknemers
De regels en richtlijnen in Nederland voor zwangere werknemers zijn opgesteld door bedrijfsartsen, verloskundigen, gynaecologen en experts van het RIVM en de SER.
“We weten dat lichamelijk belastend werk en lange werktijden de kans op bijvoorbeeld vroeggeboorte verhogen. Vroeggeboorte is de belangrijkste reden voor het overlijden van pasgeboren baby’s en een grote veroorzaker van blijvende handicaps. Daarom zijn deze richtlijnen en wetten opgesteld. Als zwangere vrouwen deze richtlijnen volgen, kunnen ze veilig doorwerken tot aan hun verlof. Maar helaas worden deze richtlijnen vaak niet toegepast.”
Onderzoek
Uit haar onderzoek is naar voren gekomen dat het risico op vroeggeboorte stijgt bij gezonde zwangere vrouwen die tijdens hun werk regelmatig 3 uur of langer staan, 5 tot 10 kilo meer tillen of ander lichamelijk inspannend werk doen. Tien procent van deze groep vrouwen krijgt te maken met een vroeggeboorte en dat geldt ook voor vrouwen die 40 uur per week werken.
Vrouwen die een meerling verwachten hebben sowieso meer kans op een vroeggeboorte. Als deze vrouwen meer dan 28 uur per week werken of avond- of nachtdiensten draaien, is hun risico op een te vroeg geboren kind twee tot drie keer zo groot. Dit risico wordt nog versterkt als er sprake is van werkdruk of lichamelijke belasting. Van Beukering: “Het gaat bij deze vrouwen om zeer vroeggeboren kinderen. Sommigen bevallen al voor de 32e zwangerschapsweek.”
Werkgevers
Werkgevers geven maar weinig aandacht aan de werkomstandigheden van zwangere werknemers. Zo blijkt uit haar onderzoek dat minder dan 20 procent van de werkgevers hieraan aandacht besteedt. Beukering vindt dat dat echt moet veranderen. Zo adviseert ze om iedere zwangere vroeg in de zwangerschap door te verwijzen naar de bedrijfsarts om de risico's van het werk te bespreken. Zo hoopt ze dat uitval en complicaties in de zwangerschap worden voorkomen. “Nu is het vaak al te laat wanneer vrouwen met klachten bij de bedrijfsarts komen. We hopen dat werkgevers die meerwaarde inzien en meer medewerkers zullen informeren dat ze recht hebben op een gesprek met een bedrijfsarts.”
Houdt/hield jouw werkgever genoeg rekening met jouw zwangerschap?
Lees ook:
Daisy: 'Ik ben ontslagen tijdens mijn zwangerschap'
Lezeressen vertellen: solliciteren als je zwanger bent
Bron: Amsterdam UMC
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje