Onderzoek zorg tijdens zwangerschap en bevalling tijdens de coronacrisis
- Chantal
- in Zwangerschap
- 1
- 964
- 01/02/2023
Tijdens de coronacrisis verliep de zorg tijdens een zwangerschap of een bevalling in Europa vaak anders dan normaal. Uit onderzoek blijkt dat onder andere Nederland een uitzondering was.
Vandaag, 1 februari, wordt in de Tweede Kamer, naar aanleiding van het kritische rapport van de Onderzoeksraad van Veiligheid, besproken of de aanpak tijdens de eerste zes maanden van de coronacrisis in Nederland goed is verlopen.
Maatregelen zwangeren tijdens coronacrisis
Ook voor zwangere vrouwen ging het tijdens de coronacrisis soms anders dan anders. Zo kreeg je in Polen en Cyprus een keizersnede bij een coronabesmetting. In Portugal werden pasgeboren baby's en moeders bij een besmetting van elkaar gehouden en mocht je geen borstvoeding geven.
In Nederland waren de maatregelen gelukkig minder streng. Zo mocht er, net als in Spanje, een doula aanwezig zijn bij de geboorte. Nederland was het enige land gedurende de hele coronacrisis waar trouwens geen restricties golden als het ging om gezelschap bij een bevalling. Ook was het mogelijk om tijdens de hele coronacrisis een vaginale bevalling te ondergaan in tegenstelling tot veel andere Europese landen.
Ook waren er verschillende maatregelen als het ging om bezoek aan zwangeren in het ziekenhuis. Zo mocht er soms beperkt bezoek of soms helemaal geen bezoek langskomen. Een Duitse moeder: “Ik moest naar het ziekenhuis vanwege complicaties, maar na mijn keizersnede ben ik zodra dat mocht, naar huis gegaan. Ik miste mijn oudste dochter zo erg! Ik had haar al twee niet gezien.”
Conclusie onderzoek
De onderzoekers trokken de conclusie dat er maatregelen tijdens de coronacrisis werden genomen die stuk voor stuk schadelijk waren voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van baby's en ouders. Daniela Drandic, een van de onderzoekers en werkzaam voor RODA, een Kroatische organisatie die opkomt voor de rechten van zwangeren, ouders en kinderen: "We zagen grote verschillen in maatregelen in de eerste zeventien maanden van de pandemie. In landen waar de geboortezorg al goed was ingericht, waaronder Nederland, bleef het langer goed dan in landen waar de zorg al te wensen overliet. Nadat de maatregelen werden teruggeschroefd, zag je dat sommige landen direct hun goede praktijken hervatten, terwijl op sommige plekken de geboortezorg nog steeds te wensen overlaat.”
Voor het onderzoek werden gegevens verzameld via vertegenwoordigers in de geboortezorg uit dertien Europese landen. Ook Nederland deed aan het onderzoek mee.
Lees ook:
Lezeressen vertellen: pasgeboren baby, deze coronamaatregelen neem ik
Dít kan corona met je placenta doen
Bronnen: European Journal of Midwifery, AD.nl
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje