Onderzoekers van Radboudumc: 'ADHD is een hersenziekte'
- Redactie
- in Lifestyle
- 0
- 7061
- 18/02/2017
Je hoort het tegenwoordig steeds vaker: kinderen krijgen het stempel dyslexie, dyscalculie en autisme veel vaker dan voorheen opgeplakt. Ook ADHD past in dat rijtje thuis, waardoor er mensen zijn die er aan gaan twijfelen of deze aandoeningen geen 'trend' zijn. Integendeel, zeggen onderzoekers van het Radboudumc.
Hoofdonderzoeker Martine Hoogman van het Radboudumc vertelt: 'Mensen met ADHD hebben kleinere hersens dan mensen die de stoornis niet hebben. Daardoor is ADHD een breinziekte.'
Die conclusie trekken zij en haar team na het onderzoeken van 3.200 hersenscans. Uit deze scans blijkt dat vijf regio's in de hersenen kleiner uitvallen bij mensen die lijden aan ADHD. Het verschil in hersenvolume is bovendien groter bij kinderen dan bij volwassenen. Eén van de regio's die kleiner is dan in hersenen van mensen zonder ADHD is de amygdala. Deze regio houdt zich bezig met het herkennen van emoties. Uit eerder onderzoek bleek al dat kinderen met ADHD minder goed zijn in het herkennen van emoties.
Hersenstoornis
"Ik hoop vooral dat het onderzoek wat stigma's wegneemt. Het is dus gewoon een hersenstoornis, net als zware depressies, schizofrenie of een bipolaire stoornis - ook die gaan gepaard met afwijkende hersenvolumes. ADHD is méér dan 'gewoon een moeilijk kind'", aldus Hoogman tegen Trouw.
Oorzaak
De precieze oorzaak van het ontstaan van ADHD is nog niet duidelijk. Volgens Hoogman wees eerder onderzoek uit dat de afwijking voor tachtig procent in de genen zit. Kinderen met ADHD ontwikkelen een kleiner brein dan kinderen zonder ADHD.
Diagnose
Tegenwoordig wordt de diagnose gesteld door een psychiater. Die richt zich vooral op in hoeverre een kind de aandacht kan vasthouden. Ze zouden aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek dus ook naar het volume van de hersenen moeten kijken om de diagnose te stellen, vindt Hoogman.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)