Ongemerkt een knip krijgen tijdens de bevalling
- Redactie
- in Bevalling
- 0
- 924
- 24/05/2023
Een medische ingreep tijdens een bevalling komt vaak voor. In de geboortezorg kan je denken aan een keizersnede, een knip of een vaginaal onderzoek. Nu blijkt dat er vaak medische ingrepen tijdens een bevalling worden gedaan, zónder toestemming van de desbetreffende vrouw.
Toch medische ingreep
Het UMC heeft onderzoek gedaan over het vragen van toestemming bij medische ingrepen in de geboortezorg. Uit onderzoek van het UMC blijkt dat een aanzienlijk deel van de 11 duizend respondenten, zonder toestemming een (ingrijpende) medische ingreep onderging tijdens de bevalling. Zo kregen 2.308 vrouwen een knip tijdens de bevalling. Bij 41,7 procent had de zorgverlener geen toestemming gevraagd. 43 vrouwen hebben aangegeven de knip niet te willen, maar is deze toch uitgevoerd. Dit geldt ook voor de injectie met oxytocine die vooral bij de nageboorte gebruikt wordt. 2.274 vrouwen hebben deze prik gekregen zonder het vragen van toestemming. Ook hier hebben 41 vrouwen deze injectie gekregen, terwijl ze aangegeven hebben dit niet te willen.
Wetgeving
Het is wettelijk bepaald dat een zorgverlener toestemming móet vragen bij het uitvoeren van een (ingrijpende) medische ingreep. Daarbij wordt ook verwacht dat de zorgverlener de verschillende methodes van behandelingen bespreekt, en duidelijke informatie geeft over de ingreep. Een patiënt mag altijd zelf bepalen of ze dit wel of niet wil ondergaan.
De zorgverlener
Bij het onderzoek van het UMC geven de zorgverleners aan dat een verantwoordelijkheidsgevoel een grote rol speelt. Het gaat hierbij om de gezondheid van moeder én kind. Als de moeder een behandeling weigert, kan dit negatieve gevolgen hebben voor de baby. Daarom wordt soms toch de keuze gemaakt om een behandeling uit te voeren. Het belang van een kind gaat gevoelsmatig voor bij een zorgverlener.
Toestemming
Er kan zowel mondeling als schriftelijk toestemming worden gegeven voor een (ingrijpende) medische behandeling. Vaak wordt er in de geboortezorg mondelinge toestemming gegeven. Het nadeel van mondeling toestemming geven, is dat dit bewijs niet terug te halen is. Mochten er achteraf onduidelijkheden of miscommunicaties ontstaan zijn, is hier geen bewijs van.
Heb jij meegemaakt dat er zónder toestemming een medische ingreep uitgevoerd werd bij je bevalling?
Lees ook:
Wereldgezondheidsorganisatie pleit voor minder medische ingrepen bij bevalling
Olide: 'ik werd ingeknipt, met alle gevolgen van dien'
Bron: Volkskrant
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)