Onrustige benen tijdens je zwangerschap: vragen & antwoorden
- Chantal
- in Zwangerschap
- 0
- 322
- 7 dagen
Een vervelende zwangerschapskwaal is het hebben van onrustige benen. Op het forum zagen we een topic van een BabyBytes-lezeres voorbijkomen die er last van heeft en om tips vraagt. We geven niet alleen tips, maar beantwoorden ook alle vragen over het hebben van onrustige benen tijdens je zwangerschap.
Een van de ongemakken waar je tijdens je zwangerschap last van kunt hebben zijn onrustige benen, ook wel bekend als het restless legs syndrome (RLS). Veel vrouwen ervaren dit tijdens hun zwangerschap, vaak als ze eindelijk willen ontspannen. Zo ook deze BabyBytes-lezeres op ons forum:
“Ik ben bijna 22 weken zwanger en ondanks dat het zwaar is gaat het zo snel. Sinds twee weken heb ik last van onrustige benen en krampen in mijn benen, vooral tussen mijn voet en knie. Ik gebruik al magnesiumolie en als het extreem is, doe ik voor het slapen gaan een warm-koud-warm-koud-douche op mijn benen. Dit helpt om in ieder geval in slaap te komen. Ik heb er vooral 's avonds last van als ik tv kijk. Dus alle tips zijn welkom!”
Praat mee op ons forum over dit onderwerp.
Wanneer komen onrustige benen tijdens de zwangerschap voor?
Onrustige benen kunnen in elke fase van de zwangerschap voorkomen, maar het komt het meest voor in het tweede en derde trimester. Vooral 's avonds of 's nachts, wanneer je lichaam tot rust wil komen, kunnen je benen ineens beginnen te tintelen, trillen of een onweerstaanbare drang hebben om te bewegen. Het kan daardoor lastig zijn om in slaap te vallen of door te slapen, wat frustrerend kan zijn tijdens een periode waarin je slaap hard nodig hebt.
Hoe worden onrustige benen veroorzaakt?
De precieze oorzaak van onrustige benen is niet helemaal duidelijk, maar er is een aantal factoren die hieraan kunnen bijdragen tijdens de zwangerschap:
Hormonale veranderingen
Vooral een toename van progesteron en oestrogeen kan het zenuwstelsel beïnvloeden.
IJzertekort
Veel zwangere vrouwen hebben een verhoogde behoefte aan ijzer. Een tekort kan bijdragen aan onrustige benen.
Vermoeidheid
Zwangerschap vraagt veel van je lichaam. Vermoeidheid en slaaptekort kunnen de klachten verergeren.
Veranderingen in de bloedsomloop
Door de groei van je baby neemt de druk op je bloedvaten toe, wat kan bijdragen aan een zwaar of rusteloos gevoel in je benen.
Wat kun je doen tegen onrustige benen?
Hoewel onrustige benen vervelend zijn, zijn er verschillende dingen die je kunt proberen om de klachten te verminderen:
Blijf in beweging
Een regelmatige, en milde vorm van beweging zoals wandelen of yoga kan helpen om je benen te ontspannen. Vermijd echter intensieve inspanning vlak voor het slapengaan.
Let op je voeding
Zorg ervoor dat je voldoende ijzerrijke voeding eet, zoals spinazie, vlees, volkorenproducten en peulvruchten. Overleg met je verloskundige of een ijzersupplement nodig is.
Warmte en massage
Een warm bad voor het slapengaan of een beenmassage kan verlichting geven.
Slaaproutine
Probeer een vast slaapritme te hanteren en vermijd cafeïne, vooral in de avonduren.
Ontspanningsoefeningen
Ademhalingsoefeningen of meditatie kunnen helpen om je lichaam tot rust te brengen.
Kun je onrustige benen voorkomen?
Het is niet altijd mogelijk om onrustige benen volledig te voorkomen, maar je kunt de kans verkleinen door een gezonde levensstijl aan te houden. Eet gevarieerd, blijf in beweging en geef jezelf voldoende rust. Vermijd cafeïne en suiker, vooral in de tweede helft van de dag. Zorg ook dat je goed gehydrateerd blijft, want uitdroging kan de klachten verergeren.
Heb je ondanks bovenstaande tips veel last van onrustige benen of merk je dat je je erg moe blijft voelen? Bespreek dit dan met je verloskundige of arts. Soms kan een bloedonderzoek nodig zijn om bijvoorbeeld een ijzertekort op te sporen.
Heb/had jij last van een onrustig gevoel in je benen tijdens je zwangerschap?
Lees ook:
Lezeressen vertellen: van deze zwangerschapskwalen heb/had ik het meeste last
Kortademigheid tijdens je zwangerschap: vragen en antwoorden
Beeld: AI, Midjourney
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Interessant om te zien
Magazine - 12 maanden -
Zet baby's niet achter een beeldscherm en geef zelf het goede voorbeeld
Van Nog-even! In off topic
5 1122 3 dagen
Reageer op dit artikel
reacties (0)