Ontmoet de experts: opvoedcoach Annelies
- Annelies---WOW
- in Lifestyle
- 0
- 695
- 24/07/2023
BabyBytes-expert Annelies is moeder van vier jongens en is eigenaresse van het bedrijf ‘WOW opvoedcoaching!’ Ze is opvoedexpert en coach voor ouders die hulp zoeken bij de opvoeding. Ze wil ervoor zorgen dat er minder strijd is in huis en meer ruimte voor plezier en gezelligheid. Annelies schrijft regelmatig blogs voor BabyBytes en leert de lezeressen over opvoeding. Lees in dit interview wie Annelies is en wat haar ultieme opvoedtip is!
Wat doe je het liefst met je kinderen?
Spelletjes spelen vind ik het allerleukst om met mijn kinderen te doen! Het maakt niet uit welk spelletje. Wat ik ook heerlijk vind, is om lekker met ze te kletsen. Het is zo leuk om te luisteren naar die kletspraatjes. Ik vind het leuk om te horen hoe puur kinderen nog denken.
En wat doe je als je alleen ben?
Ooh dat gebeurt niet vaak… haha! Maar als dat toch voorkomt, vind ik lezen leuk of drink ik graag wijntjes met mijn vriendinnen.
Hoe zouden je vriendinnen jou dan omschrijven?
Beetje gek, spontaan en druk. Zeker aanwezig dus!
Waarom ben je opvoedcoach geworden?
Ik ben begonnen als leerkracht, toen ik klaar was met de opleiding kon ik (in tegenstelling tot nu) bijna geen baan vinden. Ik ben toen kindercoach geworden. Een kindercoach helpt het kind om met situaties om te gaan. Ik kwam er later alleen achter dat ik niet bij deze jonge kinderen moest zijn, maar bij de ouders! Eigenlijk zijn het de ouders die moeten leren hoe je met een kind omgaat. Driftbuien horen bijvoorbeeld bij peutergedrag. Als ouder bepaal jezelf hoe je daarmee omgaat. Laat je het escaleren, of zorg je dat de situatie gekalmeerd wordt. Ik heb de overstap gemaakt naar opvoedcoach om juíst de ouders te helpen hierbij.
Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
Ik ben op een werkdag vooral achter de schermen bezig. Zo geef ik trainingen en Webinars die ik voorbereid. Ook ben ik veel bezig met het schrijven van verhalen en blogs en neem ik filmpjes op. Mijn bedrijf is dus eigenlijk grotendeels online. Ik help niet met losse opvoedvragen zoals: mijn kind heeft een grote mond wat moet ik doen? Er speelt vaak veel meer. Die losse tips is alleen symptoombestrijding. Dat helpt eventjes maar het probleem komt gewoon weer terug. Daarom bied ik alleen trajecten aan waarin ik ouders begeleid om het anders aan te pakken, zodat ze echt snappen waar het gedrag vandaan komt in plaats van het uitvoeren van een trucje. Ik probeer mensen zo veel mogelijk te inspireren.
Hoe noem jij de opvoedstijl die jij gebruikt?
Realistisch opvoeden! Ik wil ouders ‘de gulden middenweg tussen autoritair opvoeden en pamperen’ leren. Het verwachtingspatroon moet dus realistisch blijven. Ik wil dat de ouders zich verplaatsen in hun kind. Waarom reageert het kind zo boos? Hoe zou jij het vinden als je boos bent en iemand zegt: ‘Joh stel je niet zo aan!’ Wat heb je als kind dan nodig in deze situatie? Ik probeer het op een nuchtere manier te benaderen. Naar je kind luisteren en aandacht hebben voor wat het kindje nodig heeft, betekent niet dat je hoeft te smeken of je kind alsjeblieft wilt luisteren. Ook in een liefdevolle opvoeding kun je gewoon de leiding nemen. Sterker nog, dat hebben kinderen juist nodig.
Wat is het meest bijzondere wat je is bijgebleven?
Ik vind het grappig om te horen dat veel klanten zeggen een ‘Annelies-stemmetje’ in hun hoofd te hebben. Als ze in een lastige situatie zitten bedenken ze wat voor advies ík zou geven. Ook blijf ik het bijzonder vinden als partners zeggen dat hun relatie beter is geworden door mijn hulp. Dat zijn de mooie dingen!
Waar ben jij trots op?
Laatst was ik in het Philips Stadion voor een concert. Ik keek om mij heen en realiseerde mij dat ik net zo veel volgers heb als mensen in het volle stadion. Dat was wel even een besefmoment! Als je veel online werkt, zie je alleen maar een nummer. Aan het begin en eind van een traject vraag ik altijd naar wel cijfer ouders de sfeer in hun gezin geven. Als de ouders groeien van bijvoorbeeld een drie naar een zeven maakt mij dat ontzettend trots! Ik bedoel maar, hoe fijn is het voor zowel de ouder als het kind dat de sfeer dusdanig verbeterd is!
Vond je het lastig op de stap te maken naar je eigen bedrijf?
Nee, want ik deed dit werk al naast mijn baan. Dat was af en toe best zwaar, ik was soms tot laat aan het werk. Het voordeel was dat ik in de coronatijd helemaal voor mijzelf ben begonnen. Dat was een perfecte timing. Ouders zaten toen thuis met hun kinderen en kwamen erachter dat ze mijn hulp nodig hadden.
Hoe ben je bij BabyBytes gekomen?
Ik ben in contact gekomen met BabyBytes op een netwerkbijeenkomst, ik schreef al graag dus dat was perfect. Tijdens mijn zwangerschap was ik al bekend met BabyBytes. Ik was toen vooral geïnteresseerd in de zwangerschapskalender!
Wat is je ultieme opvoedtip?
Ik heb drie goede tips:
- Verplaats jezelf in het kind.
- Wees realistisch. Wat is realistisch voor mij? Én voor mijn kind.
- Zorg ervoor dat je niet constant de strijd aangaat met je kind.
Wil je hier meer over lezen? Download dan mijn gratis e-book! Daar vertel ik er meer over!
Wat zou je de BabyBytes-lezeressen nog willen meegeven?
Als jij over 15 jaar terug wilt kijken naar de tijd met je kinderen, en wilt denken ‘dat was gezellig!’ Dan is nu het moment om daar iets aan te doen. Hoe jonger je kind is, hoe makkelijker het is om gedrag om te buigen.
Lees ook:
Opvoedcoach Annelies: 'stop maar met opvoeden'
Ontmoet de experts: familierechtadvocaat en mediator Yvette
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)